Китай нареди по-стриктно спазване на разпоредбите на управляващата комунистическа партия и лидера Си Дзинпин в правното образование, изисквайки образователните институции да се "противопоставят на западните погрешни възгледи“ като конституционно управление, разделение на властите и съдебна независимост, пише Associated Press.

Заповедта е от неделя, седмица преди церемониалният парламент на Китай да започне годишната си сесия и затвърждава водещата роля в идеологията, поета от Си, който е споменат не по-малко от 25 пъти в документа. Вече най-влиятелният лидер на Китай от десетилетия, Си получи трети петгодишен мандат като партиен лидер миналата година и премахна ограниченията за председателския мандат, което на практика му позволява да управлява доживот.

Подобни директиви са били издавани и в миналото, като студентите са били насърчавани да докладват за професори, които говорят положително за западните концепции на управление.

Въпреки преплитането на китайската и глобалната икономика, Си се опита да прочисти либералните западни концепции от образователната система, нареди чуждите религии да бъдат "синизирани“ (китаизирани) , за да могат да се разпространяват в Китай. Той също така се опита, с ограничен успех, да реорганизира популярната култура по по-консервативна линия, като стигна дотам, че да забрани появата на "женствени“ мъже в ефира на държавната телевизия.

Юридическата професия е обект на специално отношение от председателя и в ранните часове на 9 юли 2015 г., три години след началото на първия мандат на Си като генерален секретар на партията, серия от акции в цялата страна доведе до задържането на около 300 адвокати по правата на човека и свързани с тях активисти. Под такъв безмилостен натиск адвокатите-активисти бяха принудени да мълчат, като на практика се предотврати появата на несъгласни гласове и публични интелектуалци, независими от партията.

Такива подходи са в съответствие с по-силната външна политика на Си, която се стреми да предизвика и евентуално да измести ръководения от Америка международен ред, който се застъпва за многопартийна демокрация, гражданско общество и права на човека, пише Associated Press.

В директивата от Генералния секретариат на партията се казва, че учителите и студентите по право и работниците по правна теория трябва да бъдат напътствани да имат "ясна позиция и да заемат твърда позиция по отношение на принципни въпроси и основни въпроси за правилно и погрешно“. Генералната служба разпространява информация в рамките на 96-милионната партия, включително изготвяне на директиви и бележки.

В раздел, озаглавен "Придържайте се към правилната политическа посока“, директивата казва, че учителите и учениците трябва "всеобхватно да прилагат образователната политика на партията, настойчиво да образоват хората за партията и страната и да се съсредоточат върху култивирането на строители и приемници на каузата на социалистическа правова държава“.

"Съпротивлявайте се и се противопоставете на западните погрешни възгледи като "конституционно управление“, "разделяне на три власти“ и "независимост на съдебната власт“, се казва в него.

Годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители, състояща се от 2977 подбрани членове, започва в неделя с годишен доклад за работата на правителството, представен от отиващия си премиер Ли Къцян.

Председателят на органа също трябва да издаде доклад, който през последните години също съдържа обещания за избягване на западното политическо управление като разделяне на властите и независима съдебна система.