Украинското правителство прие оставката на Юрий Витренко като главен изпълнителен директор на държавната енергийна компания Нафтогаз във вторник, пише Reuters.

В изявление в Телеграм държавната компания обяви, че Витренко ще остане на поста до 3 ноември, но не даде повече подробности.

Попитан от агенцията за причината за оставката си, Витренко отказа коментар.

"С решение от 1 ноември 2022 г. кабинетът на министрите на Украйна одобри оставката на председателя на борда на Нафтогаз на Украйна Юрий Витренко“, се казва в изявление на Нафтогаз, публикувано под снимка на Витренко.

46-годишният Витренко беше главен изпълнителен директор на Нафтогаз от април 2021 г. Неговото напускане беше много очаквано.

Нафтогаз отказа да коментира съобщенията на украински медии и на високопоставен член на парламента, че Витренко ще бъде заменен от Олексий Чернишов, министър на общностите и териториалното развитие.

Напускането на Витренко следва поредица от руски ракетни удари по украински енергийни съоръжения през последните седмици, докато войната в Украйна продължава.

Нафтогаз също е замесен в съдебен спор с руската държавна енергийна компания Газпром за транзита на руски газ.

Агенция "Фокус“ припомня, че миналата седмица Витренко заяви, че "това ще бъде най-тежката зима в нашата история. Очакват се постоянни спирания на електрозахранването и проблеми с отоплението“.