Западноафриканските страни Мали, Буркина Фасо и Нигер обявиха, че се оттеглят от регионалния икономически блок ECOWAS, обвинявайки групата в "нехуманни“ санкции в отговор на военните преврати в тези държави, пише европейската редакция на Politico.

И трите страни, които бяха сред основателите на ECOWAS, Икономическата общност на западноафриканските държави, в момента се ръководят от военни, които завзеха властта от цивилни лидери. Франция изтегли войските си от Нигер в края на 2023 г. след преврата миналото лято.

В съвместно изявление, публикувано късно в неделя, трите страни обявиха, че са "взели решение при пълен суверенитет за незабавното оттегляне на Буркина Фасо, Мали и Нигер от Икономическата общност на западноафриканските държави“.

Те обвиниха, че ECOWAS се е "отдалечил от идеалите на своите бащи-основатели и панафриканизма“.

"Освен това, ECOWAS, под влиянието на чужди сили, предавайки своите основополагащи принципи, се превърна в заплаха за своите държави-членки и населението, чието щастие трябва да гарантира“, се добавя в изявлението.

Смятан за висшия политически и регионален орган на Западна Африка, 15-националният ECOWAS - създаден през 1975 г. за "насърчаване на икономическата интеграция" в страните-членки - се бори през последните години да обърне необузданите преврати в региона.

Страните имат напрегнати връзки с ECOWAS след преврата в Нигер през юли миналата година, Буркина Фасо през 2022 г. и Мали през 2020 г.