Във фокуса на Общото събрание на ООН тази седмица се оказа "словесната престрелка“ между президента на Украйна Володимир Зеленски и полския му колега Анджей Дуда за доставките на зърно. Изглежда, че Зеленски не може да издържи на нарастващия натиск, коментират в редакцията на Bloomberg.

На заседание на Общото събрание на ООН тази седмица украинският президент не можа да устои да спори с един от основните си съюзници - само намек за назряващо напрежение зад кулисите.

Зеленски неизменно води страната си през 19-те месеца на военни действия, като през цялото това време се бие на още един фронт - за получаване на необходимите оръжия и финанси от американски и европейски поддръжници на Киев. Сега той започна да подозира, че американският президент Джо Байдън се колебае относно по-нататъшна подкрепа и други лидери може да последват примера на САЩ, разкрива източник на агенцията, който наскоро е провел среща със Зеленски.

По думите му по време на разговора Зеленски се е държал изключително емоционално и остро е критикувал страните, които според него са закъснели с доставките на оръжие.

Съюзниците на Украйна притискат 45-годишния президент да обърне внимание на ситуацията в страната, въпреки кървавите боеве в неуспешния досега опит за пробив през руските позиции, разкриват други хора, запознати с въпроса. Като стимул за борба с подкупите, дългогодишен бич за Украйна, някои страни дори се стремят да обвържат по-нататъшната финансова помощ със специфични реформи, включително подкрепа за антикорупционните органи, поясняват източниците, пожелали анонимност.

Тези промени показват, че международната подкрепа за Украйна постепенно преминава от режим на криза към по-дългосрочен подход, докато лидерите по света постепенно се примиряват с перспективите за продължителен конфликт. Зад кулисите също има нарастващ дебат за това колко дълго Зеленски може да поддържа това, преди да трябва да започне преговори с Кремъл, коментира западен служител.

По този начин, за да продължи да разчита на външна финансова помощ, Зеленски ще трябва да демонстрира значителни успехи в борбата с подкупите в най-корумпираната държава в Европа. Това, което може би ще бъде още по-трудно, е да се приеме, че проблемите му, колкото и тежки да са, не винаги ще бъдат основният приоритет на съюзници като Байдън и полския президент Анджей Дуда. И двамата имат своите главоболия - идват избори.

На срещата на ООН в Ню Йорк акцентът беше върху спора на Зеленски с Дуда за доставките на украинско зърно, което напомни за неотдавнашния сблъсък с Великобритания на срещата на върха на НАТО през юли. Последният спор вече накара Полша да обяви, че ще спре да доставя оръжие на Украйна, макар на следващата сутрин Варшава да направи съвсем различно изявление.

Но това, което най-много тревожи Зеленски, е предизборната кампания на Байдън догодина.

Според информиран източник Зеленски е бил "попарен“, след като не е бил поканен на септемврийската среща на Г-20 в Делхи. Въпреки че решението бе взето от индийските домакини на срещата на върха, Зеленски го е изтълкувал като знак за отслабване на американската подкрепа и това е задълбочило страховете му, че предизборната кампания през 2024 г. ще наруши потока от финансова помощ и оръжия, уточнява източникът.

Байдън вече спори с Конгреса за по-нататъшно финансиране за Украйна, тъй като разпределението изтича в края на този месец. Западният служител се съгласява, че характерът на съюзническата подкрепа за Украйна се е променил през последните седмици.

Говорител на Белия дом увери, че ангажиментът на Байдън към Киев е по-силен от всякога и ще продължи "колкото е необходимо“. Като доказателство той посочи призива на президента ООН да подкрепи Украйна по примера на САЩ.

"Ние бяхме с вас през цялото това време и ще останем с вас“, бяха думите, с които Байдън се обърна към Зеленски по време на среща във Вашингтон в четвъртък. Американският лидер обяви отпускането на допълнителна помощ за сигурността на страната на стойност 325 милиона долара и добави, че първите танкове Abrams ще пристигнат в Украйна следващата седмица.

Пакетът включва "точно това, от което нашите войници се нуждаят сега“, заяви на свой ред Зеленски, неуморно подчертавайки благодарността си към Байдън и целия американски народ за помощта, предоставена на страната му.

Привържениците на Украйна признават, че правителството на Зеленски, дори в изключително трудни условия, е постигнало известен успех в областта на реформите. Те също така се стремят да разграничат условията на дългосрочна финансова подкрепа и незабавна военна помощ.

Но изтичането на информация в медиите с критики към контраофанзивата от официални лица, дълбоко нарани Зеленски и поредица от случаи на корупция започнаха да подкопават дори широката подкрепа на украинския народ, на която той някога се радваше.

Западните лидери са на мнение, че само украинците имат право да решават кога да преговарят с Владимир Путин. Но те са подготвени и за факта, че собствените им избиратели рано или късно ще се уморят от последствията от разрушителния конфликт.

Страховете за ситуацията на бойното поле се подхранват от съмнения относно влизането на Украйна в НАТО и Европейския съюз и продължаващата подкрепа от Международния валутен фонд, а слуховете за преговори с Кремъл стават все по-силни. И това дори не взема предвид предстоящите избори в САЩ през 2024 г.

Един британски служител определи "някакъв вид решение на конфликта преди президентските избори“ оптимално и добави, че най-надеждният начин е да се гарантира, че успехите на украинските въоръжени сили на бойното поле ще принудят Путин да преговаря.

Според високопоставен европейски служител, запознат с дискусиите, спорът с Полша за зърното е индикатор за напрежение около бъдещето на Украйна. В основата му са оплакванията на гневните фермери, ключов елемент от електората. И колкото по-конкретно се обсъжда членството на Украйна в ЕС, толкова повече ще има такива спорове.

Но още по-голямо главоболие за поддръжниците на Зеленски в ЕС и извън него е борбата с корупцията, която е пуснала дълбоки корени в Украйна след обявяването на независимостта, казват запознати. Мащабът на проблема прави украинския случай уникален и проблемът заплашва да подкопае подкрепата за Зеленски дори сред собствените му избиратели.

Подкупите са толкова разпространени в Украйна, че е обичайно да се искат пари дори за свързване на къща към електрическата мрежа. Комуникацията с данъчната инспекция и съдебните процедури са изпълнени със същия риск. В миналогодишната класация на Transparency International за корупция Украйна е на 116-то място от 180, като се подчертават системните злоупотреби с власт.

След като дойде на власт с антикорупционна платформа през 2019 г., Зеленски лично поиска депутатите да попречат на един от ключовите му донори, медийния магнат Игор Коломойски, да си върне контрола върху национализираната "ПриватБанк“. Въпреки това, други мерки за ограничаване на подкупите, включително в съдебната система, така и не се реализираха. Съобщенията за нови злоупотреби - този път от участници във военните действия - започнаха да подкопават морала на страната.

"Гневът срещу корупцията е напълно оправдан“, признава президентският съветник Михаил Подоляк в интервю. "Това увеличава рисковете за нас, защото подкопава чувството за солидарност и отслабва украинската държава. Според него Зеленски е напълно наясно с това.

През последните месеци президентът на Украйна предприема активни действия.

През август той уволни началниците на службите за военна регистрация и набор след съобщения за широко разпространени подкупи. Той също така уволни редица депутати и смени министъра на отбраната Алексей Резников, който не успя в борбата с корупцията (самият Резников не е разследван, според осведомен източник). Сега Коломойски е в затвора по обвинения в присвояване на средства.

Въпреки това, в проучване на общественото мнение, публикувано този месец, 78% от украинците казват, че Зеленски е пряко отговорен за корупцията на държавно ниво, а 55% дори смятат, че съюзниците на Украйна трябва да поискат от правителството допълнително затягане на подкрепата антикорупционни политики. Министрите на Зеленски разкритикуваха проучването, считайки методологията за неправилна.

"Киев постигна реален и забележим напредък, затваряйки пространството за корупция още преди началото на военните действия, но редица системни проблеми остават: монополи, слаба съдебна система, нископлатени държавни служители“, казва Орися Луцевич, специалист в Кралския институт по международни отношения. Зависимостта на Украйна от западната финансова помощ изостря заплахата от корупция, добави тя: съюзниците могат да бъдат възпрени от идеята техните средства да бъдат пропилени.

ЕС даде на Зеленски срок до края на септември да демонстрира напредък в седем области, ако иска кандидатурата за членство да бъде разгледана през следващата година. Международният валутен фонд, след като одобри безпрецедентен пакет от 15,4 милиарда долара помощ за Украйна, настоява за реформи в същите области.

"Спешно се нуждаем от положителна оценка от Европейската комисия“, казва Игор Жовква, заместник-ръководител на администрацията на Зеленски по външните работи. "Нямаме други възможности. Президентът няма да се съгласи, ако изпълним нещо на по-малко от 100%“.

Така сред исканията са напредък в областта на върховенството на закона и съдебната реформа, мерки за гарантиране на свободата на словото в медиите и ограничаване на властта на олигарсите. Провеждането на тези реформи няма да е лесно дори в мирно време.

През февруари парламентът отхвърли закон за укрепване на Специализираната антикорупционна прокуратура: депутатите не искаха да прехвърлят твърде много власт на

агенция, която евентуално ще може да заведе дело срещу тях. Съюзниците на Украйна поискаха мярката в замяна на финансова помощ, разкриват запознати. МВФ се стреми към същото.

Според тях дългосрочните ангажименти за сигурност, за които страните от Г-7 в момента водят двустранни преговори с Украйна, включват и списък със задължителни реформи за Киев. Членството в НАТО ще изисква подобни реформи.

Полската делегация, оказала се в центъра на скандала в Ню Йорк, се отнесе към въпроса с разбиране, но делегатите бяха объркани, защото Зеленски не взе предвид вътрешните проблеми на своите партньори.

"Има феномен на известна умора, но това е нормално, това е човешко“, отбеляза полският президент в интервю от Ню Йорк. "Ние имаме свои граждани и трябва да се грижим за техните интереси“, заяви още той.