Нападението с дронове срещу Москва се е оказало нищожно в сравнение с руската атака срещу Украйна предния ден, пише хонконгското издание Asia Times. Киев загуби самолети, а западни оръжия - комплекси Patriot и ракети Storm Shadow – са били повредени. Това е сериозен удар за Украйна, убеден е авторът. Материалът е предаден без редакторска намеса.

Всички са развълнувани, че украински дронове атакуваха южно предградие на Москва на 30 май, но вълнението е много шум за нищо. Тези дронове са нанесли малко щети, според руските доклади: няма сериозни жертви; една сграда беше евакуирана временно като предпазна мярка.

Според руски съобщения в Москва дрон се е разбил в горните етажи на жилищна сграда на ул. Профсъюзна 98 ("фасадата и стъклопакетът на къщата са повредени, няма жертви“). Дрон се разби и в 24-етажна жилищна сграда на улица "Атласов“ ("повредени са фасадата и остъкляването на горните етажи, няма пострадали“). Друг БЛА, пълен с експлозиви, влетя в апартамент на 14-ия етаж на сграда на Ленински проспект, но не се взриви.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че е имало общо осем дрона, от които пет са били свалени от системата за противовъздушна отбрана "Панцир“ и три са били потиснати от средства за радиоелектронна борба, след което са излезли извън контрол и са се отклонили от набелязаните цели.

Миналия януари президентът Владимир Путин нареди поставянето на системи "Панцир“ около Москва. "Панцири“ са разположени и в дачата на Путин в Сочи. Някои от тези единици са разположени на покриви, което значително подобрява тяхната видимост в градска среда.

Има видео как един от "Панцирите“ сваля дрон над Москва и той избухва в огнено кълбо.

Според Москва това е нов модел украинско производство. Руснаците смятат, че тези дронове имат голям обсег, а удължените крила им позволяват да носят повече експлозиви.

Украйна заяви, че няма нищо общо с нападението на дронове срещу Москва. Украинските власти също нарекоха дроновете китайски. Миналата година се съобщаваше и за китайски дронове в Украйна.

Повечето очевидци видяха нападението като отмъщение за тежките атаки с дронове и ракети срещу Киев. Едновременно с удара на безпилотни самолети по Москва украинците засилиха обстрела на граничните райони в Белгородска област, като удариха най-малко три населени места.

Истинският екшън обаче се разигра над Украйна, където руски дронове и ракети заваляха над Киев и редица други градове.

Атаката е била масирана и очевидно ефективна. Има съобщения за унищожаването на американската система "Пейтриът" (Patriot) в Киев. Комплексът трябваше да се намира на киевското летище Жуляни, както и до киевския зоопарк. Друго възможно място за инсталациите Patriot е военновъздушната база Василков, която преди това беше бомбардирана от руснаците на 12 март 2022 г.

Тези съобщения все още не са потвърдени. Според Путин обаче един от успешните руски удари е бил срещу щаба на украинското военно разузнаване в Киев. Съобщава се, че няколко командни центъра са били унищожени при атаките в цялата страна.

Една от най-важните цели за руснаците беше 7-а тактическа авиационна бригада, базирана на военно летище близо до Староконстантинов в Хмелницка област. В Западна Украйна имаше и изтребители-бомбардировачи Су-24 news pic 2
©
М и Су-24МР, модернизирани от Обединеното кралство, за да носят крилати ракети Storm Shadow.

Ракетата Storm Shadow, разработена от Обединеното кралство и Франция, е невидима крилата ракета с голям обсег, изстрелвана от въздуха. Нейният разработчик е Matra BAe Dynamics, основана през август 1996 г. чрез сливане на ракетното подразделение на френската Matra Defense и британската компания BAe Dynamics (подразделение на British Aerospace). Днес Storm Shadow се произвежда от MBDA Missile Systems Corporation. Тази ракета носи конвенционална бойна глава с тегло 450 кг. Цената на една ракета е 2,7 милиона долара.

Автогол? Кандидат за Наградата Дарвин?

В мрежата се разпространява историята, че украинският министър на отбраната Олексий Резников и неговият колега от Обединеното кралство Бен Уолъс, британският държавен секретар по отбраната, публикуваха празнична картичка, показваща снимка на Су-24 с крилата ракета Storm Shadow. Възникна обаче проблем, тъй като пощенската картичка също показваше в горния десен ъгъл отличителните знаци на 7-а тактическа въздушна бригада, което позволяваше на руснаците да разберат кой самолет има Storm Shadow и къде са базирани.

На 29 май руснаците атакуват 7-а тактическа въздушна бригада в Староконстантинов. Пет Су-24 бяха повредени или унищожени, а складовете за ракети Storm Shadow бяха ударени при руската атака. Не е ясно дали това е единствената единица, оборудвана със Storm Shadow, но във всеки случай загубата на самолетите и ракетите е сериозен удар за Украйна.

Руската атака беше нещо – достатъчно голяма сделка, за да предизвика, по думите на Барда, "много шум“.