Руският президент Владимир Путин осъществява кампания на терор срещу цивилното население на Украйна, за да ескалира войната, която е започнал и вече губи, но и двете партии в САЩ ще подкрепят Украйна до победата, защото самата демокрация е заложена на карта. Това заяво председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в речта си на първата парламентарна среща на върха на международната Кримска платформа, съобщава кореспондентът на Укринформ.

Пелоси отбеляза, че осем месеца от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна нарушенията на правата на човека и военните престъпления продължават.

"Путин стартира кампания на терор - виждаме атаки срещу цивилни обекти, срещу градове, които са предназначени да сплашат украинския народ. Ние осъждаме тези действия. Путин се опитва да унищожи енергийните съоръжения на Украйна, лишавайки украинското население от енергия и вода. Изнасилване и отвличане на деца като оръжие за война - това надхвърля правилата и обичаите на войната. Путин ескалира войната, която започна и която губи", подчерта председателят на Камарата на представителите на САЩ.

В този контекст Пелоси отбеляза, че страните от Запада са обещали да подкрепят Украйна и украинския народ.

"Ние признаваме смелостта му в Крим и в други градове, които Путин се опита да анексира. Ще подкрепяме до победа, ще продължим, докато не бъде постигната победа", увери говорителят на Камарата на представителите на САЩ.

Тя отбеляза, че с наближаването на зимата ситуацията в Украйна може да се влоши, но според Пелоси вече може да изпрати съобщение за пълна подкрепа от САЩ на Украйна.

Говорителят отбеляза също, че Конгресът наскоро гласува за предоставяне на допълнителна хуманитарна подкрепа и подкрепа за сигурността на Украйна.

"Ключов приоритет е да се гарантира, че Съединените щати реагират на специфичните нужди и искания на Украйна за допълнителни оръжейни системи, включително РСЗО“, увери тя.

Пелоси също обърна внимание на това как Конгресът работи, за да държи Русия отговорна чрез налагане на силни санкции на нейната енергийна система и прекратяване на нормалните търговски отношения.

"Ние правим това в двупартиен формат, защото е необходимо, защото самата демокрация е заложена на карта. Украинският народ се бори за собствената си демокрация и в същото време се бори за демокрация по света. Както г-н президентът Байдън каза, ние ще продължим да ви подкрепяме в бъдеще“, подчерта Пелоси.

Тя отбеляза, че САЩ, заедно с глобалните партньори, се присъединяват към изявлението за единството на Запада в подкрепа на Украйна.

"Говорим за необходимостта от прекратяване на руската окупация на Крим и възстановяване на териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници. Крим е Украйна", заяви говорителят на Камарата на представителите на САЩ.

Както беше съобщено, първата парламентарна среща на върха на международната Кримска платформа започна в Загреб, Хърватия във вторник.

Ден преди това в Загреб в рамките на срещата на върха се проведе експертна дискусия по проблемите на деокупацията на Крим, общата ситуация с човешките права в окупираните територии.