Иракските народни мобилизационни сили, официални сили за сигурност, са съобщили, че командният им пункт във военната база "Калсо" на около 50 км южно от Багдад е бил засегнат от огромна експлозия късно в петък (19 април), а двама източници от силите за сигурност са заявили пред Reuters, че тя е резултат от въздушен удар.

Един боец е бил убит, а шестима са ранени, допълват двамата източници от болница в близкия град Хила.

"Взривът е нанесъл материални щети и е причинил наранявания", се посочва в изявление на Иракските народни мобилизационни сили, като се допълва, че екип провежда разследване.

Двамата източници от службите за сигурност са съобщили на британската агенция, че не е известно кой е отговорен за въздушния удар. Представител на САЩ заяви, че не е имало американска военна дейност в Ирак.

Според източниците на Reuters Израел е извършил нападение на иранска територия в петък, дни след като Иран удари Израел с бараж от безпилотни самолети и ракети.

Иракските народни мобилизационни сили са сформирани като групировка от въоръжени фракции, много от които близки до Иран, която по-късно е призната от иракските власти като официална сила за сигурност.