По-малко американци определят Китай и Русия като основни заплахи за Съединените щати в сравнение с миналата година, според ново проучване на Gallup, пише The Hill.

Проучването установи, че 41 процента от респондентите виждат Китай като "най-големия враг" на САЩ днес, докато 26 процента казват същото за Русия. И двата дяла са надолу спрямо миналата година, когато 50 процента и 32 процента посочиха съответно Китай и Русия като най-големия враг на САЩ.

Републиканците и независимите са по-склонни да посочат Китай като основен враг, докато демократите са по-склонни да посочат Русия. Шестдесет и седем процента от републиканците, 40 процента от независимите и 18 процента от демократите са посочили Китай в проучването. Междувременно 48 процента от демократите, 21 процента от независимите и 10 процента от републиканците избраха Русия.

Повече американци през 2024 г. също посочват Иран като най-голямата заплаха за САЩ, отбелязва Gallup, като 9 процента от анкетираните са го избрали в сравнение със само 2 процента, които са казали това през 2023 г. Четири процента от възрастните в новото проучване са избрали Северна Корея/Корея като основен враг — с 3 процентни пункта по-малко от миналата година.

Освен това 5 процента от американците сега казват, че САЩ са най-големият им враг, което е с 4 пункта повече от миналата година. Социолозите отбелязват, че това е най-високият процент американци, които казват, че САЩ са най-големият им враг от 2005 г. насам. Единадесет процента от независимите казват, че САЩ са най-големият им враг, според новото проучване.

Израел и Украйна са изброени от по 2% от анкетираните, докато по 1% са избрали Близкия изток и Ирак. Нито една от тези държави или региони не беше избрана миналата година.

Анкетата, публикувана в понеделник, също така установи, че Русия и Северна Корея имат най-лошите рейтинги съответно с 8 процента и 9 процента. Държавите с най-благоприятни класации са Канада и Япония, всяка от които получава 83 процента благоприятни оценки.