В Германия местните власти в някои райони разрешават и вече прилагат мерки за пестене на вода в очакване на горещо и изключително сухо лято,  съобщава Der Spiegel.

Мерки за пестене на вода бяха обявени от няколко области на Саксония-Анхалт, в източната част на страната. Те ще бъдат наложени още този месец.

Междувременно областите Алтмарк и Залцланд вече въведоха ограничения върху напояването на градини и тревни площи с вода от кладенци и помпи през деня и отнемането на вода за спортна инфраструктура.

Отделни сенатори в Берлин също говориха за подготовка на планове в случай, че столицата започне да изпитва недостиг на вода. Местните доставчици обаче все още смятат, че не би трябвало да има проблеми.

Точно обратното е положението в град Емерих в Северен Рейн-Вестфалия: от местната водоснабдителна компания казват, че са достигнали границата на възможностите си с настоящия обем на потребление. Жителите са помолени да се въздържат от поливане на градини, пълнене на басейни и самомиене на автомобили до второ нареждане.

Германското федерално правителство през март тази година одобри Националната водна стратегия, която има за цел да осигури снабдяването с питейна вода за нуждите на населението и бизнеса и да защити подземните води и екосистемите.

"Трябва да се адаптираме към променящите се климатични условия и промените в наличността на вода и да вземем предпазни мерки сега“, категорична е министърът на околната среда Щефи Лемке

Както се съобщава, това лято се очаква тежка суша в южната част на Европа, някои региони започнаха да изпитват недостиг на вода още през пролетта.

Части от южните департаменти на Франция ограничиха потреблението на вода, включително забраната за продажба на басейни в задния двор, така че хората да не се изкушават да ги пълнят.

Голяма част от Иберийския полуостров като цяло беше засегната от ранните сезонни горещини. В Испания април беше най-горещият и най-сухият в историята.