С няколко пъти повече бази в чужбина, отколкото всички останали военновъздушни сили взети заедно, ВВС на Съединените щати се изправят срещу множество потенциални противници по целия свят от Иран и Сирия в Близкия изток до Русия и Беларус в Източна Европа. Въпреки че в момента те разполагат с два класа изтребители по поръчка, F-35A и F-15EX, произведени съответно от конкурентите Lockheed Martin и Boeing, възможностите на изтребителите на потенциалните противници непрекъснато се подобряват, оставяйки под въпрос превъзходството на американските бойни самолети. Докато по време на Студената война всички сериозни предизвикателства пред американското превъзходство във въздуха идваха от  съветските изтребители и прехващачи, от МиГ-15, който осигури на пилотите предимство пред американските самолети по време на Корейската война до прехващача МиГ-25, който предизвика американски самолети над Ирак и Кувейт през 90-те години на миналия век, забавянето на напредъка на руската бойна авиация и появата на Китай като най-голямата икономика в света и лидер в много области на научноизследователска и развойна дейност превърнаха самолетите му в най-силните конкуренти на САЩ, пише Military Watch Magazine в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Докато Северна Корея, Иран и Сирия не са направили значителни придобивания на нови класове изтребители от края на Студената война, като най-новите китайски и руски изтребители отиват в страни, които имат малко по-добри отношения със Съединените щати, като Ангола, Алжир и Пакистан, това може да се промени в бъдеще, тъй като международното напрежение ескалира. По-долу е даден поглед върху петте най-способни изтребители, изпратени на ниво ескадрила от потенциални противници на САЩ.

J-20

Това е един от едва двата изтребителя от пето поколение, както в производство, така и в сила на ниво ескадрила навсякъде по света днес заедно с американския F-35. J-20 беше доставен за първи път на ВВС на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) през 2016 г. и премина през значителни подобрения в дизайна си оттогава. Те варират от структурни промени в корпуса му до интегриране на двигатели WS-10C, които му позволяват да лети свръхзвуково за продължителни периоди без използване на системи за допълнително изгаряне - нещо, което F-35 особено не може да направи. J-20 е близък претендент за титлата на най-способния изтребител в света за въздух-въздух, като F-35 е много по-лек дизайн с един двигател, предназначен предимно за ударни роли с F-22, чието производство беше прекратено през 2011 г. по-малко от шест години след влизане в служба, страда от остаряла авионика и компютърна архитектура и е потвърдено, че е планирано да започне пенсиониране няколко десетилетия по-рано. Представители на американските военновъздушни сили изразиха известно възхищение от възможностите на J-20 и докато шесто поколение изтребител за превъзходство във въздуха в момента се разработва в Съединените щати, вероятно проектиран с оглед на J-20, дотогава военновъздушните сили може добре имат трудности да се справят с бързо подобряващия се и бързо нарастващ флот от китайски стелт изтребители. Тъй като руският Су-57 и китайската програма FC-31 все още не са създали пълна ескадрила в активна служба, J-20 остава единственият конкурент от пето поколение на американската въздушна мощ.

МиГ-31БМ/БСМ

Технически по-скоро прехващач, отколкото изтребител, МиГ-31 (според класификацията на НАТО – Foxhound) за първи път влезе на въоръжение в съветските ВВС през 1981 г. и по това време предостави революционни нови способности. Foxhound беше две десетилетия по-напред от всички западни самолети в интегрирането на електронно сканиран радар за борба въздух-въздух, можеше да лети и да използва своите ракети на екстремни височини в космоса и можеше да лети за продължителни периоди с високи свръхзвукови скорости. Неговите двигатели остават най-мощните в света за изтребители или прехващачи, различни от тези, предназначени за стелт самолети. С наследниците на Foxhound МиГ-31М, който за първи път летя под Съветския съюз, и изключително амбициозния прехващач Микоян 701, и двата отменени след разпадането на СССР и икономическия упадък, опустошил руския отбранителен сектор, МиГ-31 продължи да се модернизира с най-новите варианти БМ и БСМ, които влизат в експлоатация през 2010 г. и осигуряват много подобрени възможности отвъд визуалния обхват въздух-въздух. Радарът Заслон-М осигурява известна степен на ситуационна осведоменост с малко конкуренти, като самият му размер до голяма степен компенсира по-голямата техническа напредлалост на съперничещите чуждестранни проекти, докато новите ракети Р-37М са широко смятани за най-мощните в света с обхват от 400 км , скорост 6 Маха и 60 кг бойни глави. Много високата скорост на МиГ-31 и способността му да нанася удари от екстремни височини с до шест Р-37М и множество ракети с по-малък обсег го правят мощен дори без да се вземат предвид неговите допълнителни възможности за противосателитни удари, хиперзвукови балистични ракети и способности за прихващане на крилати ракети.

J-16/J-15B

Смята се, че е влязъл в експлоатация от 2014 г., изтребителят J-16 е усъвършенствано производно на съветския дизайн на Су-27, който може да се похвали с набор от усъвършенствани характеристики, които не се виждат при руските варианти. Те включват усъвършенствани стелт покрития, широко използване на композитни материали и достъп до ракети въздух-въздух PL-15 и PL-10, които се използват и от други изтребители на НОАК след 2000 г. Изтребителят наследява и подобрява високата маневреност, високата издръжливост и отличната скорост и надморска височина на Су-27 и интегрира радар AESA и усъвършенствани монтирани на каска въздишки и връзки за данни, за да осигури много висока степен на информираност за ситуацията. Други усъвършенствани китайски фланкери, които оттогава са влезли в експлоатация в много по-малък брой, включват J-11BG, подобрение на J-11B от предишното десетилетие, което добавя радар AESA, подобрена авионика и осигурява съвместимост с PL-15 и PL-10 привеждайки своите способности въздух - въздух до подобен стандарт на J-16. J-15B, който може да каца на самолетоносач и има същите характеристики на Су-27, може да се похвали с по-нов дизайн на корпуса и вероятно по-мощни двигатели.

Су-35/Су-30СМ

Присъединявайки се към руските военновъздушни сили от 2014 г., Су-35С претърпя продължително развитие в продължение на над 25 години поради разпадането на Съветския съюз и се произвеждаше с относително ниски темпове, като се смята, че досега са построени под 150, малко над две трети от които са били за домашна употреба. Самолетът е близък съперник с J-16 за най-способния наследник на Су-27, въпреки че разчитането му на много по-стари ракети въздух-въздух Р-77, Р-27 и Р-73 и по-лошите способности за водене на мрежоцентрични бойни действия, са против него. Предимствата, които изтребителят запазва, включват по-висока издръжливост, превъзходна маневреност и използване на тройни радари, включително монтирания в носа Ирбис-Е и двойни радари AESA, вградени в крилата. Очаква се Су-35 да интегрира широко Р-37M и К-77M в бъдеще, което ще го направи много по-мощен в сражения въздух-въздух на големи разстояния, като това се очаква за втората половина на 2020 г., когато подобрените Су- Вариантът 35СМ започва да се присъединява към флота. Съобщава се, че изтребителят е спечелил няколко пъти над украинското небе срещу Су-27 на украинските военновъздушни сили, като същевременно не е претърпял никакви загуби в битка въздух-въздух, въпреки че е създаден да се справя с много по-високи заплахи, включително американски стелт изтребители, чиито L-диапазони на AESA радарите са добре оптимизирани за откриване. Наследникът на Су-35, Су-57, все още не е на разположение в пълни ескадрили, докато долният край Су-30СМ е модернизиран с технологиите на Су-35, включително неговите двигатели АЛ-41 с подобрени корпуси, обозначени като Су-30СМ2. Су-30СМ е много по-евтин вариант на Су-27, по-малко специализиран в битка въздух-въздух, който се произвежда паралелно със Су-35 и се изнася широко за клиенти от Казахстан и Мианмар до Беларус и Армения.

J-10C

Еднодвигателният лек изтребител J-10C "4++ поколение“ в момента е един от най-произвежданите изтребители в света, като над 200 са влезли в експлоатация от 2018 г., когато изтребителят за първи път се присъедини към флота на НОАК. Сдвоявайки авиониката наравно с изтребителите от пето поколение с ракетите PL-15 и PL-10, предназначени за J-20 и J-16, по-малките самолети често работят заедно с двата по-тежки, като трите представляват "новото поколение“ на Китай. Изтребителят се справя добре срещу производните на Су-27, включително Су-35 и J-16 по време на учения, и може да се похвали с висока степен на маневреност и страхотни възможности за електронна война. Като по-лек самолет, J-10C не може да носи толкова много боеприпаси или толкова голям радар и има по-къс обсег от производните на Су-27 или от J-20, но по-ниските му нужди от поддръжка и оперативни разходи означават, че може да бъде използван в по-големи количества и п-лесно се поддържат на високи нива на бойна готовност. Изтребителят вероятно ще бъде широко изнасян и той и по-развитите му модификации вероятно ще бъдат произвеждани със стотици в бъдеще.