Най-опасният ядрен обект в Обединеното кралство, Селафийлд, е бил хакнат от кибергрупи, тясно свързани с Русия и Китай, пише The Guardian.

Разследването на британската агенция е установило, че изненадващото разкритие и потенциалните му последици са били последователно прикривани от висшия персонал на огромния обект за ядрени отпадъци и извеждане от експлоатация.

The Guardian е установил, че властите не знаят кога точно са били компрометирани ИТ системите за първи път. Но източници на британската медия твърдят, че нарушенията са били открити за първи път още през 2015 г., когато експертите са разбрали, че в компютърните мрежи на "Селафийлд" е бил вграден спящ зловреден софтуер - софтуер, който може да се прикрива и да се използва за шпиониране или атакуване на системи.

Все още не е известно дали злонамереният софтуер е бил премахнат. Това може да означава, че някои от най-чувствителните дейности на "Селафийлд", като например преместването на радиоактивни отпадъци, наблюдението за изтичане на опасни материали и проверката за пожари, са били компрометирани.

Източници предполагат, че е вероятно чуждестранни хакери да са получили достъп до най-високите нива на поверителни материали в обекта, който се простира на 6 кв. км по крайбрежието на Камбрия и е един от най-опасните в света.

Според източниците пълният размер на загубата на данни и на продължаващите рискове за системите е трудно да се определи, тъй като "Селафийлд" не е предупреждавал ядрените регулатори в продължение на няколко години.

Разкритията са публикувани в "Nuclear Leaks" - едногодишно разследване на Guardian за киберхакерство, радиоактивно замърсяване и токсична култура на работното място в "Селафийлд".

Обектът разполага с най-големия склад за плутоний на планетата и е огромно сметище за ядрени отпадъци от оръжейни програми и от десетилетия на производство на атомна енергия.

Охраняван от въоръжени полицаи, в него се съхраняват и документи за планиране на извънредни ситуации, които да се използват, ако Обединеното кралство бъде нападнато от чужбина или се сблъска с бедствие. Построена преди повече от 70 години и известна преди като "Уиндскейл", по време на Студената война там е произвеждан плутоний за ядрени оръжия и са приемани радиоактивни отпадъци от други държави, включително Италия и Швеция.

Според източници от Службата за ядрено регулиране (ONR) и службите за сигурност миналата година "Селафийлд", в която работят над 11 000 души, е била поставена под формата на "специални мерки" заради постоянни пропуски в киберсигурността.