Двама души бяха убити и 11 ранени, след като атентатор самоубиец детонира експлозиви близо до входа на руското посолство в Кабул, съобщи полицията в понеделник, като добави, че нападателят е бил застрелян от въоръжени охранители, докато се приближавал към портата на дипломатическото представителство, предава Reuters.

"Нападателят самоубиец, преди да стигне до целта, беше разпознат и застрелян от пазачи на руското посолство (талибани)... все още няма информация за жертви“, каза Мавлауи Сабир, началник на полицейския район, където е извършена атаката.

Русия е една от малкото държави, които поддържат посолство в Кабул, след като талибаните превзеха страната преди повече от година. Въпреки че Москва не признава официално правителството на талибаните, те преговарят с официални лица за споразумение за доставка на бензин и други стоки, отбелязва британската агенция.

Съгласно информацията на ТАСС и двамата загинали са служители на дипломатическата мисия, а има и жертви-афганци.

В 10:50 българско време атентаторът-самоубиец се взриви близо до входа на консулския отдел на посолството, съобщи руското външно министерство.

Според местния телевизионен канал Kabul News инцидентът е станал близо до портите на руската дипломатическа мисия на улица Дар-ул-Аман.

Според телевизионния канал Al Jazeera, позовавайки се на източник от афганистанските правоохранителни органи, най-малко осем души са били убити, а най-малко 15 други са ранени.