Най-малко 60 нелегални мигранти са загинали на гумена лодка, носила се в Средиземно море около седмица след отплаването си от Либия. Това обяви говорителят на Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците Шабиа Манту в социалната мрежа X.

"Друга мащабна трагедия в Средиземно море със съобщения за най-малко 60 смъртни случая. Всеки от тези ужасяващи инциденти в морето е ярко напомняне за смъртоносната цена на небрежността и бездействието. Спешно са необходими по-безопасни алтернативи“, пише Шабия Манту.

Според френската неправителствена организация SOS MEDITERRANEE, която е провела спасителната операция, лодката, напуснала Либия, е прекарала около седмица в Средиземно море. Тези, които са оцелели, разказали за множество загинали. Двама от пострадалите на лодката са в критично състояние, на другите също се оказва медицинска и психологическа помощ.

Миналата година се оказа най-смъртоносната от 2014-та насам за мигрантите, опитващи се да достигнат в Европа. Броят на загиналите е 8 565 души.