Най-малко 49 души загинаха в Кувейт в сряда, след като избухна пожар в сграда, в която живеят чуждестранни работници, като вицепремиерът на Кувейт обвини собствениците на имоти в извършване на нарушения, които допринасят за подобни инциденти, съобщава Reuters.

Националността на загиналите не беше разкрита веднага от властите. Посланикът на Индия посети болници, където работници се лекуват за наранявания, получени при пожара.

В една болница са приети повече от 30 индийски граждани, написа посолството в социалните медии, като добави, че най-малко 47 работници са получили лечение в болници.

Съобщава се, че няколко индийци, включително от южния щат Керала, са загинали в пожара, според писмо, написано от главния министър на Керала Пинарай Виджаян до външния министър на Индия, което беше споделено с пресата.

Посещавайки обекта, вицепремиерът Шейх Фахад Юсуф Сауд Ал-Сабах заяви, че "алчността на собствениците на недвижими имоти е това, което води до тези проблеми“. Не е ясно дали в сградата са извършени нарушения или какви са те.

Нископлатените работници в Персийския залив често живеят в пренаселени помещения. Местните власти не разкриват с какъв вид заетост са били ангажирани работниците, въпреки че както в други държави от Персийския залив, Кувейт разчита в голяма степен на чуждестранна работна ръка в индустрии като строителството, включително от Южна и Югоизточна Азия.

Египтянин, който е оцелял от пожара и е работил като шофьор в Кувейт, каза пред местните медии, че пожарът е започнал на по-нисък етаж и че тези на по-високите нива не са успели да избягат. Той каза, че сградата се е изпълнила с гъст дим.

Емирът Шейх Мешал ал-Ахмад ал-Сабах нареди незабавно разследване на причината за пожара и каза, че всички длъжностни лица, за които се установи, че са отговорни, ще бъдат подведени под отговорност.

Министерството на вътрешните работи, което съобщи, че броят на жертвите е нараснал до 49, разследва, претърсва мястото за жертви и работи за идентифициране на загиналите, съобщиха държавните медии.

Друг висш полицейски командир заяви пред държавната телевизия, че много хора са загинали от вдишване на дим и десетки са били спасени. Той каза, че в сградата има голям брой работници.

Висшият полицейски командир отбеляза още, че властите са предупредили да не се настаняват твърде много работници в едно жилище, но не каза дали разпоредбите са били пренебрегнати.