Най-малко 342 души, включително 43 деца и 26 жени, са били убити от силите за сигурност на Иран в хода на продължаващите национални протести, според правозащитна организация, цитирана от Anadolu Agency.

Иран е обхванат от масови безредици от средата на септември заради смъртта на Махса Амини - 22-годишна жена, която почина в ареста, след като бе арестувана от моралната полиция на страната. Семейството й смята, че е била бита в ареста - твърдения, които иранските власти отричат.

В доклад базираната в Норвегия организация за правата на човека в Иран (IHRNGO) заяви, че е документирала смъртта на протестиращи в 23 от 31 провинции на Иран през последните два месеца.

"От 43-те деца девет бяха момичета и три - афганистански граждани. Всичките 43 деца са били на възраст под 18 години, но не всички са проверени чрез документални доказателства“, поясниха правозащитниците.

Най-високият брой смъртни случаи – 123 - е отчетен в провинция Систан и Белуджистан, следван от 39 в Техеран, 33 в Мазандаран, 32 в Кюрдистан и 23 в Гилан.

"Хиляди също бяха арестувани през последните два месеца, като някои са изложени на риск от смъртни присъди по обвинения, свързани със сигурността... в показни процеси“, гласи докладът.

Най-малко петима души са осъдени на смърт, каза IHRNGO, добавяйки, че съдебната система на Иран "не е независима, а е част от репресивната система и на присъдите липсва всякаква легитимност“.

Групата подчерта, че "публикуваният брой смъртни случаи е абсолютен минимум“ и "реалният брой на убитите хора … със сигурност е по-висок“.

Няколко западни държави наложиха множество санкции на ирански служители и организации за "потискане на протести“.

Иранското правителство все още не е обявило официален брой на загиналите.