Мощно торнадо отне живота на най-малко 25 души в американския щат Мисисипи и един в Алабама, съобщава Reuters, като допълва, че стихията е "изравнила“ стотици сгради по пътя си.

Торнадото е останало на земята около час, образувайки опустошителна ивица на разрушения с дължина от над 270 км, поясни Никълъс Прайс, синоптик от Националната метеорологична служба в Джаксън, Мисисипи.

В Ролинг Форк, град с около 1900 жители в западната част на Мисисипи, който бе най-силно засегнат, домовете са превърнати в развалини, стволовете на дърветата са пречупени като клонки, а автомобилите са смачкани като детски играчки.

Губернаторът Тейт Рийвс, който посети едно от засегнатите градчета в събота обяви извънредно положение в районите, ударени от стихията.

"Мащабът на щетите и загубите е очевиден навсякъде“, написа той в Twitter.

В Алабама, която бе ударена от същата буря, спасители извадиха мъж от отломките, но скоро след това той почина от нараняванията си. Към настоящия момент той е и единственият регистриран смъртен случай в щата.

Президентът на САЩ Джо Байдън описа кадрите от Мисисипи като "сърцераздирателни“ и подчерта в изявление, че е е изразил своите съболезнования и е уверил в пълна федерална подкрепа за възстановяването на засегнатите райони.