Най-малко 22 души, включително трима будистки монаси, са били застреляни от близко разстояние в централен Мианмар миналата седмица, според доклада на лекар, в това, което противниците на военното управление казват, че е клане на цивилни, извършено от армията, съобщава Reuters.

Говорител на хунтата в Мианмар, която организира преврат преди две години, за да свали избраното правителство, съобщи, че нейните войски са участвали в сблъсъци с бунтовнически сили в района Пинлон в южната провинция Шан, но не са наранили цивилни.

Говорителят на хунтата Зау Мин Тун каза в изявление, че Силите за отбрана на националностите на Карени (KNDF) и друга бунтовническа група са влезли в село Нан Нейнт, след като правителствените сили пристигнаха, за да осигурят сигурността с местна народна милиция.

"Когато терористичните групи откриха яростен огън... някои селяни бяха убити и ранени“, заяви той.

Говорител на KNDF каза, че нейните войници са влезли в Нан Нейнт в неделя и са открили мъртви тела, разпръснати в будистки манастир.

Видео и снимки, предоставени от KNDF и друга група, Съюзът за революция на Карени (KRU), показват рани от куршуми по торса и главите на мъртвите тела и дупки от куршуми в стените на манастира. Reuters не може независимо да провери автентичността на материала.

Доклад от аутопсия на д-р Йе Зав, който е част от правителството на националното единство, гражданска администрация в изгнание, създадена след преврата, казва, че автоматичните оръжия вероятно са били използвани от близко разстояние, за да бъдат убити 22 души, включително трима монаси в шафранови дрехи.

"Тъй като по останалите тела не са открити военни униформи, оборудване и боеприпаси, очевидно е, че са цивилни“, се казва в доклада, копие от който е разгледано от Ройтерс. "Тъй като всички мъртви тела бяха намерени в комплекса на манастира Нан Нейн, очевидно е, че това е клане.“

Боевете бушуват в района от най-малко две седмици, като около 100 сгради са изгорени в и около мястото на предполагаемото клане в Нан Нейнт, според доклади на местните медии, съпротивителни сили и сателитни изображения, проверени от Myanmar Witness, организация която документира нарушения на правата на човека.

Държавата от Югоизточна Азия е в криза, откакто военните завзеха властта през февруари 2021 г., слагайки край на десетилетие на колебливи стъпки към демокрация чрез сваляне на администрацията, водена от Нобеловата лауреатка Аун Сан Су Чи.

Съпротивителни движения, някои въоръжени, се появиха в цялата страна, срещу които военните противодействаха със смъртоносна сила и ги нарекоха "терористи". Някои етнически военни сили също се обявиха срещу хунтата.

Аунг Мио Мин, министър на човешките права в правителството на националното единство, обяви, че хунтата е засилила бойните операции и е нападнала групи невъоръжени цивилни в най-малко четири случая през последните две седмици.

"Абсолютно очевидно е, че стратегията на хунтата е убива цивилни, което е престъпление срещу човечеството“, каза той пред репортери на онлайн медийна конференция.

Хунтата отрече да посяга на цивилни, заявявайки, че нейните войски отговарят само на атаки от "терористи".

Най-малко 3137 души са били убити при военните репресии след преврата, според Асоциацията с нестопанска цел за подпомагане на политическите затворници.

ООН обвини хунтата във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.