Най-малко 15 души са зафинали при потъването на два плавателни съда с мигранти в териториалните води на Гърция, съобщава Associated Press, като допълва, че спасителните операции продължават, тъй като "десетки“ са в неизвестност.

Бреговата охрана съобщи, че 15 тела са били извадени близо до бреговете на остров Лесбос, след като лодка, превозваща около 40 души, е потънала. Петима души са спасени, а трима са открити на скалиста издатина близо до мястото на крушението.

Втора спасителна операция е предприета на няколкостотин километра на запад, близо до остров Китира, където лодка, превозваща около 100 мигранти, се е ударила в скали край пристанището на населеното място Диакофти и е потънала късно в сряда.Длъжностни лица информираха, че 30 души са спасени.

"Можехме да видим как лодката се разбива в скалите и хората се катерят по тези скали, за да се опитат да се спасят. Беше невероятна гледка“, разказа пред агенцията Марта Статаки, местен жител. "Всички жители тук слязоха на пристанището, за да се опитат да помогна“.

Спасители са спуснали въжета, за да помогнат на мигрантите да се изкачат по скалите на брега на морето. Местните власти казаха, че в района ще бъде използвано училище, което да осигури подслон на спасените. Очаква се днес на мястото на инцидента да пристигнат и водолази от ВМС на Гърция.

Повечето мигранти, достигащи Гърция, пътуват от съседна Турция, но контрабандистите промениха маршрутите през последните месеци в опит да избегнат патрулираните води около гръцките острови близо до турското крайбрежие.

Китира е на около 400 километра западно от Турция и на маршрут, често използван от контрабандистите, за да заобиколят Гърция и да се насочат директно към Италия.