С вълна от арести следователите в Германия предприеха действия срещу общонационална мрежа от десни екстремисти и членове на "Гражданите на Райха“, които – според голяма част от медийните доклади – са планирали "държавен преврат“ в Германия. От ранни зори 3000 полицаи са претърсили повече от 130 къщи и апартаменти на територията на страната. В мащабната акция са били задействани и представители антитерористичното звено GSG9, създадено след атентатите в Париж от 2015 г.

Операцията

Министърът на правосъдието Марко Бушман (СвДП) аргументира провеждането на националната полицейска акция със съмнение за подготовка на терористична атака. "Демокрацията е устойчива: от тази сутрин се провежда голяма антитерористична операция“, написа министърът в социалната мрежа "Туитър“. Главният прокурор разследва предполагаема терористична мрежа, съставена от членовете на "Граждани на Райха“, стана ясно от съобщенията на властите. "Има подозрение, че е планирано въоръжено нападение срещу конституционни органи“, поясниха на свой ред от Федералната служба за охрана на конституцията (контраразузнаването на Германия).

Подчертано бе, че в рамките на антитерористична операция, проведена по първоначални данни на територията на 11 от общо 16 федерални провинции, са арестувани 25 души, заподозрени в планиране на "нападение срещу конституционните органи“.  

Заподозрените

Агенция ТАСС съобщи, че 22 от арестуваните са членове на "Гражданите на Райха“, заподозрени в създаването на терористична организация. Сред останалите задържани има гражданка на Русия – Виталия Б., която – заедно с още двама други заподозрени, е уличена в подкрепа на крайнодясната организация. Твърди се, че тя е помогнала на заговорниците да се свържат с представители на властите на Руската федерация.

В крайна сметка от Федералната прокуратура потвърдиха за ареста на 25 от повече от 50 заподозрени в планирането на "промяна на системата на всички нива“. Продължават следствените дейности по отношение на още 27 други лица.

Един от задържаните се оказа бивш депутат от "Алтернатива за Германия“ – Биргит Малзак-Винкелман. По данни на изданието Der Spiegel тя е състезател по спортна стрелба и притежава няколко огнестрелни оръжия. Като бивш депутат от Бундестага, Малзак-Винкелман е запозната с плана на сградата на германския парламент. 

Партията вече осъди плановете на съзаклятниците и подкрепи публично действията на правоохранителните органи.

Сред задържаните е и наследник на Хайнрих XIII, княз на Ройс-Грайц - малка държава, съществувала в периода от 1778 до 1918 г. в източната част на днешната федерална провинция Тюрингия.

Говорител на германското военно контраразузнаване потвърди пред DPA, че сред заподозрените има военен от Бундесвера и няколко резервисти.

Арести са извършени на територията на Австрия и Италия. Правоохранителни органи са задържали в хотел в Перуджа (регион Умбрия) роден през 1958 г. германски гражданин, бивш офицер от специални части на Бундесвера, който също е заподозрян в подготовката на държавен преврат във ФРГ. В ход е подготовка за предаването му на германските власти.

Мрежата

Съгласно разпространената информация, заподозрените са създали своеобразен "управленчески съвет“, който е имал сходни с тези на правителството структури. Освен това групата е имала и "военно крило“. Членовете на "конспиративния кръг“ са имали задача да набират поддръжници за своите редици, предимно сред служителите на Бундесвера и полицията.

Провеждането на полицейски акции срещу предполагаеми десни екстремисти не са рядкост в Германия, макар в медийното пространство да определят като безпрецедентна операцията от ранните часове на деня. Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фезер отбеляза, че задържането на "пучистите“ показва колко сериозна всъщност е терористичната заплаха за съвременна Германия.

Разследваната организация – "Граждани на Райха“, е отдавна в полезрението на властите. Справка на официалната интернет страница на Федералната служба за охрана на Конституцията показва, че "Граждани на Райха“ има едва няколкостотин свои последователи, основно от провинциите Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Бавария. Медиите обаче привеждат различни данни, като според някои (като напр. Die Zeit) членовете й наброяват до 21 000 души.

Повечето от тях са мъже над 50-годишна възраст и произхождат от долните социални слоеве на обществото. Сред привържениците на движението има и много десни популисти, хора с антисемитски и нацистки възгледи. Най-честото им нарушение на закона е отказ да плащат данъци. Макар и по-рядко, членовете на движението упражняват и насилие.

"Гражданите на Райха“ определят съвременна Германия като окупирана от западните съюзници територия, управлявана от чужди сили. За тях все още са валидни границите на Третия райх от 1937 година. Не признават ФРГ и държавните й органи за правоприемник, отказват да плащат данъци и провъзгласяват свои собствени "държавни територии", които наричат "Втори германски райх", "Свободна държава Прусия" или "Княжество Германия". Последователите на движението дори имат собствени "лични документи" - паспорти и шофьорски книжки - издавани от въпросните "държавни територии".В интернет декларират, че ще продължат своята "борба срещу Федералната република Германия".

Планът

Заподозрените за опит за преврат в Германия са планирали да щурмуват Бундестага и да вземат за заложници депутатите в парламента, поясниха от Федералната прокуратурата.

"Според проведеното досега разследване има подозрение, че отделни членове на организацията са се готвели да проникнат в германския Бундестаг с малка въоръжена група“, се казва в изявление на ведомството.

Създадена не по-късно от края на 2021 г., групата е имала "за цел да преобърне държавния ред в Германия и да го замести с някаква собствена форма на държава" – проект, който би могло да бъде осъществен само "чрез използване на военни средства и насилие срещу представителите на държавата", уточниха от базираната в Карлсруе служба.

Разработвайки своя проект, мрежата "осъзнавала, че ще загинат хора", но определя това като "междинен етап, смятан за необходим" с оглед "цялостната промяна на системата".

Руска следа

Съгласно разпространената информация, един от членовете на конспиративния кръг е установил контакт с "представители на Руската федерация в Германия". Твърди се, че освен задържаната гражданка на Русия, за връзката с Москва е отговарял и потомъкът на Хайнрих XIII от династията Ройс. Контактите обаче не дали желания резултат – Москва не дала одобрение за планираните от тях действия.

Посолството на Руската федерация категорично опроверга информацията за контакти с "нелегални групировки“. На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че германските власти "сами разбират, че не може да става и дума за каквато и да било намеса на Русия“.