Американски военни самолети вече са започнали да пристигат за учения на НАТО, които ще съберат най-много съюзнически самолети в Европа от формирането на блока през 1949 година, пише Stars and Stripes.

C-130 Hercules от Националната въздушна гвардия в Илинойс, Джорджия, Уайоминг, Невада, Ню Мексико и Арканзас долетяха във военновъздушната база Вунщорф в Северозападна Германия тази седмица за Air Defender 23, съобщиха във вторник от военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка.

Германската армия ще оглави група от 25 държави, около 220 самолета и 10 000 души персонал, с фокус върху управлението и насочването на колективната въздушна мощ от собствените си летища.

Приносът на САЩ включва близо 100 самолета от повече от 40 формирования на Националната въздушна гвардия.

52-ро изтребително крило във въздушната база Шпангдалем ще изпрати бойни самолети F-16, разкри USAFE-AFAFRICA.Шпангдалем също е едно от определените места за учението.

Сценариите, които трябва да се отработят, се въртят около член 5 на Вашингтонгския договор, който задължава всички страни от НАТО да реагират, когато един член бъде нападнат. Това е крайъгълният камък на водения от САЩ съюз.

Целите на учението са всеобхватни, посочи в изявление през април генерал-лейтенант Инго Герхарц, началник на германските военновъздушни сили.

"Искаме да демонстрираме гъвкавостта и бързината на военновъздушните сили като първи отговор и да демонстрираме въздушната мощ на НАТО“, заяви още Герхарц.

Въпреки че историческите авиационни учения в небето на Германия се провеждат, докато НАТО продължава да укрепва отбраната си повече от година след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, планирането на ученията е започнало още през 2018 г., според уебсайта на германските въоръжени сили.