Най-големите банки в САЩ обсъждат съвместно спасяване на First Republic Bank на обща стойност над 25 милиарда долара, с които да закрепят застрашения от фалит кредитор, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. и Wells Fargo & Co. водят преговори за депозиране на 5 милиарда долара от собствените си портфейли във First Republic. Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc., както и регионалните банки U.S. Bancorp, PNC Financial Services Group Inc., PNC +4,01% и Truist Financial Corp. TFC +2,15% ще се включат в по-малки размери, твърдят източниците.

Подробностите все още се уточняват и банките са обсъдили плана с официални лица и регулатори във Вашингтон, отбелязват събеседниците на изданието. Сделката може да бъде разкрита още днес.

Големите банки получиха приток от милиарди депозити от средни кредитори, включително First Republic през изминалата седмица след колапса на Silicon Valley Bank. Сделката може да бъде структурирана по такъв начин, че банките ефективно да връщат част от парите, които са прибрали от паникьосани вложители от First Republic.

Всяка спасителна сделка може да реши непосредствените проблеми на First Republic с падащата цена на акциите и бягащите вложители. Но банката все още ще трябва да се бори с по-тежка бизнес среда в свят на по-високи лихвени проценти и вложители, внезапно осъзнали клопките на големите незастраховани салда.

Спасяването би било изключително усилие за защита на цялата банкова система от широкоразпространена паника чрез превръщането на First Republic в защитна стена. Две банки вече фалираха през изминалата седмица, след като вложителите изтеглиха милиарди, и нараснаха опасенията, че First Republic може да бъде следващата.

Акциите на банката паднаха рязко в четвъртък сутринта поради опасения за здравето й след колапса на Silicon Valley Bank. Акциите обърнаха загубата си от четвъртък и наскоро поскъпнаха с около 5% в следобедната търговия, след като The Wall Street Journal съобщи за плана.

Сривът на Silicon Valley Bank миналата седмица предизвика опасения относно други регионални банки с голям набор от незастраховани депозити. First Republic има подобна клиентела от Калифорния като фалиралата банка.