Според говорителя на азербайджанския президент Илхам Алиев, цитиран от руската информационна агенция РИА Новости, в четвъртък Азербайджан е предал на Армения проект за мирно споразумение.

Баку очаква реакцията на арменските власти, заяви говорителят.

По-рано арменският министър-председател Никол Пашинян заяви пред сънародниците си, че в страната им не трябва да има размирици, за да бъде независима.

Драматичното обръщение на Пашинян идва, след като отцепническият регион Нагорни Карабах е предаден на Азербайджан.

Преговори за постигане на окончателно споразумение

Междувременно преговорите между двете страни ще продължат, тъй като срещата на азербайджанските и арменските делегации от Карабах, които пристигнаха в град Евлах, на 295 км западно от азербайджанската столица Баку приключи без окончателно споразумение, според  азербайджанската информационна агенция APA.

В четвъртък арменското ръководство на сепаратисткия Нагорни Карабах заяви, че се е съгласило на прекратяване на огъня, но че все още трябва да се уточнят ключови детайли, включително доставката на оръжия.

"Би било трудно всички проблеми между Азербайджан и арменците от Карабах да бъдат решени на една среща", заяви говорител на азербайджанската делегация.

Според местните медии на разговорите е присъствал и представител на руските мироопазващи сили.

Вчера, 20 септември, е обявено споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Окончателно споразумение за бъдещия статут на планинския регион обаче нее постигнато.

Нарушаване на примирието

Въпреки това климатът в Карабах остава взривоопасен. Показателно е, че в момента, в който започваха преговорите в Евлах, арменците осъдиха азербайджанските сили за нарушаване на прекратяването на огъня, позовавайки се на престрелки в центъра на столицата Степанакерт.

Министерството на отбраната на Азербайджан отхвърли тези твърдения.

Местните медии в Карабах, позовавайки се на информационния център на региона, съобщиха, че "азербайджанските въоръжени сили, нарушавайки споразумението за прекратяване на огъня, стрелят от различни точки", а на цивилните граждани е казано "да останат в укритията".

Двама източници от района също са съобщили пред Reuters, че се чува стрелба.

Азербайджан обяви победа след "24-часовата война" и обяви, че е прекратил "военните си действия" в сепаратисткия регион. Успехът му на бойното поле принуди арменските сепаратистки сили да се предадат. Споразумението позволява пълното връщане на региона под контрола на Баку.

Речта на Пашинян

Падането на Карабах предизвиква протести в Армения, като хиляди гневни демонстранти призовават за оставката на министър-председателя на страната Никол Пашинян.

Армения трябва да бъде "безконфликтна, за да бъде независима", отговори Пашинян на критиците си в реч в четвъртък, без да споменава пряко Нагорни Карабах.

При протестите в арменската столица Ереван се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти.

Протестите срещу начина, по който правителството се справя с кризата в Нагорни Карабах, достигнаха своя връх, когато Азербайджан обяви, че е възстановил суверенитета си над територията.

Мнозина в Армения смятат правителството за отговорно за драматичното развитие на събитията и обвиняват политическото ръководство, че не е успяло да защити населението.

Критиците на Пашинян го упрекват, че е направил твърде много отстъпки в борбата за Нагорни Карабах за сметка на жителите.

Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но големи части от него се контролират от арменците в продължение на три десетилетия.

"24-часовата война"

Във вторник азербайджанската армия започна "антитерористична" операция с искане карабахските сили да се предадат и да премахнат своя "незаконен режим".

Без да могат да получат помощ, тъй като главният им път към Армения е блокиран от Азербайджан от декември миналата година, арменците се предадоха.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че неговият "железен юмрук" е оставил в историята идеята за автономен арменски Карабах.

Съгласно споразумението за прекратяване на огъня, както е посочено от Баку, отцепническите арменски сили трябва да бъдат разпуснати и разоръжени, а регионът ще бъде включен като част от Азербайджан.

Алиев срещу "хунтата"

Алиев настоява, че няма нищо против арменското население и че нападението е било насочено срещу "престъпната хунта", визирайки арменското ръководство в Карабах.

В телевизионно обръщение той подчерта, че Азербайджан иска да интегрира карабахското население и да превърне региона в "рай".

"Арменското население на Карабах най-накрая може да си отдъхне с облекчение. Казвал съм го и преди и искам да го повторя: арменското население в Карабах са наши граждани".

Алиев добавя, че "военнопрестъпниците" са се опитали да отровят съзнанието на 120 000 карабахски арменци, които, по думите му, оттук нататък ще живеят в рай, при зачитане на техните религиозни и културни права.

Въпреки това са изразени сериозни опасения за това какво може да се случи с арменците, които все още са там.

Снимки в социалните медии показат хиляди арменци, събрани на летището в Степанакерт, столицата на Карабах, които се опитват да напуснат региона.

Представител на сепаратистите заяви, че повече от 10 000 души са били евакуирани от арменските селища.

Друг служител заяви, че по време на нападението са били убити най-малко 200 души, включително цивилни граждани.

Руското министерство на отбраната съобщи, че двама руски войници са загинали, когато автомобилът им е бил обстрелван.

Според изявление на Кремъл Алиев се е извинил на Путин за смъртта на руските военнослужещи.

"Безрезервна подкрепа" от Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна потвърди "безусловната подкрепа" на Анкара за Баку по време на телефонен разговор с азербайджанския си колега Илхам Алиев, който го е информирал за "настоящата ситуация", според изявление, разпространено от турското президентство.