"С оглед на руската агресивна война, Украйна не само иска да се присъедини към ЕС възможно най-бързо, но също така иска да се присъедини към НАТО. Ще получи ли страната нови ангажименти на срещата на върха на Алианса в Литва това лято“, пише DPA.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Надеждите на Украйна за по-конкретна перспектива за присъединяване към НАТО са застрашени да бъдат попарени за момента. Според информация на Германската агенция членовете на алианса като САЩ и Германия наскоро са дали ясно да се разбере при закрити врата, че за момента не желаят да поемат ангажименти, които надхвърлят значително неясната декларация на НАТО от 2008 г. В нея тогавашните държавни и правителствени ръководители са се съгласили Украйна и Грузия да се присъединят към НАТО. 

Украинският президент Володимир Зеленски наскоро призова НАТО да разчисти пътя на страната му за да се присъедини към западния военен Алианс на следващата на върха през юли.

Нито в Украйна, нито в Европа, нито в НАТО мнозинството от населението би разбрало, ако Киев не получи "заслужена покана“ за срещата на върха в Литва, заяви Зеленски след посещение на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев.

 Като оправдание той обясни, че едва ли някой в ​​момента допринася повече за евроатлантическата сигурност от украинските войници. Затова страната му е направила всичко, за да гарантира, че молбата от Киев ще бъде удовлетворена.

Зеленски настоява за "заслужена покана" в НАТО

Зеленски получава подкрепа за своите искания от страни от Централна и Източна Европа като Литва. В момента обаче е малко вероятно те да успеят да убедят партньори от НАТО, като САЩ, да променят курса. Според дипломати, противниците на конкретна перспектива за присъединяване обясняват позицията си с това, че тази цел в момента не е реалистична и може да отвлече вниманието от много по-важната подкрепа за Украйна. 

Освен това съществува риск новите ангажименти към НАТО да дадат на Русия аргументи за още по-агресивна война.

Столтенберг изключва присъединяването на Украйна към НАТО да е по време на война

По време на посещението на Столтенберг в Киев преди две седмици говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поднови изявленията, че Русия вижда евентуалното членство (на Украйна) в НАТО като заплаха.  Съответно присъединяването (според Песков) би било "сериозна, значителна опасност за страната ни, за нейната сигурност".

Изненадващо посещение в Киев: Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг гарантира постоянна подкрепа

За да бъде приета Украйна на срещата на върха на НАТО в Литва, според дипломати в момента се работи по вече обявения от Столтенберг пакет за подкрепа. Освен това се говори за предлагане на възможност за провеждане на преговори за още по-тясно сътрудничество под формата на Съвет НАТО-Украйна. Високопоставеният дипломат наскоро е заявил, че това може да засили "усещането за партньорство“ между НАТО и Украйна и да направи истинска разлика.

Досега от НАТО се срещаха само с представители на Украйна под формата на т. нар. заседания на комисии. Преди те се отнасяха предимно до изисквания за реформи.

Според информация от кръговете на НАТО реално раздвижване в преговорите за перспективите на Украйна вероятно ще има само ако Украйна успее във войната срещу Русия. Тогава държавите от НАТО няма да се страхуват да станат пряка страна във войната, като приемат Украйна.

Генералният секретар Столтенберг наскоро косвено изключи присъединяването на Украйна по време на война. Той посочи, че членството в НАТО изисква Украйна да оцелее във войната като независима нация. "Ако Украйна не се утвърди като суверенна независима нация в Европа, тогава няма смисъл да се обсъжда членство“, е заявил той наскоро в кулоарите на среща на международната контактна група за координиране на военната помощ за Украйна.

По искане на Германската агенция за печата правителството на американския президент Джо Байдън не коментира вътрешните преговори преди срещата на върха в Литва. Тя обаче косвено потвърди, че смята за по-важни в сегашната ситуация допълнителни доставки на оръжие и друга помощ за Украйна, от колкото плановете за присъединяване към НАТО.

"Ние се концентрираме върху получаването на повече практическа подкрепа в ръцете на украинците възможно най-скоро“, заявява високопоставен правителствен служител пред DPA. Той също така проучва какво може да се направи в дългосрочен план за укрепване на способността на Украйна да противодейства и възпира агресията.

По темата за перспективите за присъединяване тя само даде да се разбере, че САЩ не поставят под въпрос декларацията на НАТО от 2008 г. "Въпросът не е дали Украйна ще се присъедини към алианса, а кога“.