Няколко "неидентифицирани“ безпилотни летателни апарати (БпЛА) са забелязани в нощта на 15 срещу 16 април от военнослужещи от 57-а авиобаза "Михаил Когълничану“ в Румъния, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на доклад от Радио "Свобода“.

Генерал Константин Спину поясни, че дроновете са били "блокирани“ със средства за водене на радиоелектронна борба, защото са рискували да попречат на извършване на полети в района на базата.  

Офицерите по сигурността на 57-а авиобаза "Михаил Когълничану“ незабавно са съобщили за наличието на дронове във въздуха в района.

Дроновете, които са били наблюдавани с електронни, оптични и визуални средства, са били с малки размери, най-вероятно от търговски тип и са летели с ниска скорост и ниска надморска височина.

"Съгласно регламента бяха взети всички мерки за осигуряване на безопасността във въздушното пространство, за текущата обстановка бяха своевременно уведомени и органите на гражданското въздухоплаване. Освен това многократно се използваха средства за РЕБ, радиолокационни и визуални контакти с последните две системи“, съобщиха от пресслужбата на румънските ВВС.

Командването на 57-а авиобаза "Михаил Когълничану“ е уведомило Военната прокуратура за прилагането на мерките, предвидени от закона в подобни ситуации. Също така на ниво военно поделение е назначена комисия за разследване на инцидента, ръководена от началника на щаба на 57-ма авиобаза.

По-рано стана известно, че е започнала работа по разширяването на военния комплекс на 57-ма авиобаза на румънските военновъздушни сили "Михаил Когълничану“. До средата на века тя може да се превръне в най-голямата военна база на НАТО в Европа.