Повече от 1 милион души излязоха по улиците на френските градове в четвъртък, за да протестират срещу плановете на управляващите за пенсионната реформа, показват данни на Министерството на вътрешните работи в Париж, цитирани от френските медии.

Съгласно представените данни, в демонстрациите са участвали общо 1,12 милиона души. Конкретно в столицата към акциите са се присъединили 80 хиляди души.

От своя страна синдикатите оценяват броя на протестиращите на двойно по-голям. Така лидерът на френския профсъюз "Обща конфедерация на труда" (CGT) Филип Мартинес увери, че над два милиона души са се включили в демонстрациите.

Синдикатите, които организираха протестите, също обявиха, че следващите масови демонстрации са насрочени за 31 януари.

В общонационална стачка във Франция в четвъртък срещу пенсионната реформа, за първи път от много години, френските синдикати излязоха като единен фронт. Срещу увеличаването на пенсионната възраст на 64 години се обявиха работници от различни отрасли като транспорт, енергетика, образование и др.

Стачката доведе до проблеми в железопътния трафик, смущения в линиите на метрото и градския транспорт, както и в работата на летищата.

Френският премиер Елизабет Борн представи на 10 януари основните насоки на пенсионната реформа, която правителството очаква да въведе от 1 септември 2023 г.

Според плановете на правителството определената възраст за пенсиониране постепенно ще се увеличи от 62 на 64 години. Това трябва да стане постепенно - с три месеца на година, като процесът ще продължи до 2030 г. Новият режим ще се прилага за поколенията французи, родени през или след септември 1961 г.

Макрон обяви решимостта си да проведе пенсионна реформа преди края на втория си мандат.