Най-големите наводнения от 100 години насам предизвикаха обвинения към Италия, че напредва бавно в укрепването на нейната земя и почва въпреки, че страната е изхарчила милиарди в тази посока през последните десетилетия, пише европейската редакция на Politico.

Проливни дъждове след месеци на суша причиниха наводнения в северните и източните региони на Емилия Романя и Марке, които убиха най-малко 14 души и оставиха около 20 000 без дом. Десетки градове бяха потопени под вода, а множество свлачища активирани, след като за 48 часа падна дъжд с количество като за шест месеца. Пиерлуиджи Ранди, президент на Ampro, асоциацията на метеорологичните експерти, заяви, че това е най-лошото наводнение в Италия за последния век.

Наводненията предизвикаха порой от въпроси защо огромни суми финансиране, отпуснати за структурни дейности за противодействие на хидрогеоложката нестабилност, никога не са били използвани.

Италия е особено уязвима от наводнения: в страната са две трети от свлачищата в Европа; 94 процента от общините са изложени на риск от свлачища, наводнения или брегова ерозия; и повече от 8 милиона души са засегнати, според доклад от 2021 г. на ISPRA, националния институт за изследване и опазване на околната среда. Деградацията на земята и почвата — често предизвикана от човешка дейност като обезлесяване, незаконно строителство, интензивно земеделие и лоша поддръжка на водните течения — все повече се усложнява от екстремни метеорологични явления, свързани с изменението на климата.

През последните 20 години в Италия са финансирани 11 204 проекта на стойност 10,5 милиарда евро. Но само 4800 от проектите на стойност 3,6 милиарда евро са завършени, според ISPRA.

Парите са там…

Проблемите на Италия с навременното изразходване на инвестиционни средства не са нещо ново. Тя е на второ място в Европейския съюз по отношение на използването на парични средства от ЕС, като е изразходвал само 62 процента от бюджета, разпределен в програмите за 2014-2020 г. до края на декември 2022 г., според данни, публикувани на портала за данни за сближаване на Европейската комисия.

През 2014 г. правителството на тогавашния министър-председател Матео Ренци отпусна 8,4 милиарда евро за смекчаване на хидрогеоложкия риск, но малка част от тези пари бяха използвани преди неговото управление да приключи и националистическото правителство на Джузепе Конте от 2018 г. да консервира проекта. Средствата остават до голяма степен неизразходвани и бяха добавени към плана за икономическо възстановяване на Италия след пандемията, финансиран от Европейската комисия.

Ренци посочи, че хидрогеоложките работи трябва да бъдат основен приоритет на правителството. "Италия трябва да инвестира в заливни равнини и язовири, а не във футболни стадиони. Тази държава изхвърля възможности. Парите са там и ние не ги харчим“, настоя той пред SkyTG24 в четвъртък.

Доклад на Сметната палата на Италия обвини за бавния напредък на хидрогеоложките работи липсата на капацитет за управление на проекти и технически способни хора в местните власти.

Неспособността на Италия да изразходва ефективно финансирането може да доведе до забавяне на нейния план за възстановяване, който отпусна 2,5 милиарда евро за хидрогеоложки работи.

Местните общини имат затруднения с използването на софтуера за счетоводство и управление на проекти, необходим за справяне с допълнителната работа, създавайки съпротива, според служител, който е работил по изпълнението на плана. Европейската комисия също изисква повече актуализации на прилагането, създавайки още един слой бюрокрация и забавяйки работата, посочи той.

Антонело Фиоре, президент на SIGEA, италианското дружество по геология на околната среда, казва пред POLITICO, че завършването на проекта отнема средно пет години: "Това е твърде дълго. Това често се дължи на факта, че качеството на проекта не отговаря на правилата и изискванията. След години на недостатъчно инвестиране на местните общини им липсва квалифициран персонал с техническо ноу-хау — инженери, агрономи, геолози — за изпълнение на проекти за кратко време. Административната машина се забави“.