Броят на жертвите на смъртоносните земетресения в Турция надхвърли 7000 души, съобщиха в сряда от Службата за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD), цитирани от Daily Sabah.

Броят на загиналите е 7108, а ранените при бедствието достигнаха 40 910, според данни на AFAD към 10:35 ч. местно време.

AFAD също така съобщи, че 79 110 хуманитарни служители в момента са изпратени в региона като част от усилията за оказване на помощ.

Във вторник вечерта вицепрезидентът на югоизточната ни съседка Фуат Октай отбеляза, че те са започнали да използват всички летища и хеликоптерите са настроени да продължат да работят през цялата нощ като част от усилията за помощ при бедствия. Над 450 000 души са се приютили в студентски общежития, добави той.

На по-ранна пресконференция Орхан Татар, ръководител на Дирекцията за земетресения и намаляване на риска, заяви, че най-малко 435 вторични труса са се случили след двете големи земетресения.

Призовавайки всички граждани да се въздържат от влизане в повредени сгради, Татар посочи, че вторичните трусове могат напълно да ги унищожат. Той също така призова гражданите да не използват телефони, освен ако не е спешно.

Две силни земетресения в понеделник разтърсиха югоизточната част на страната. Земетресенията разтърсиха и няколко съседни държави в региона, включително Ливан и Сирия. Сирия, която е в продължаваща от повече от десетилетие гражданска война, беше засегната особено тежко с над 2500 загинали и хиляди други ранени. Турция обяви затваряне на училищата до 13 февруари в цялата страна и обяви едноседмичен траур.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган във вторник също обяви, че е обявено тримесечно извънредно положение в 10-те провинции, засегнати най-тежко от смъртоносните земетресения.