Малко повече от година след началото на въоръжения конфликт в Украйна, страхът от война сред германците нараства значително. Огромното мнозинство се страхува, че федералната република не е способна да се отбранява и самата тя ще се превърне в страна от война. Това показва специално проучване, проведено от застрахователната компания R+V Versicherung след публукуването на годишния доклад за ситуацията в Бундесвера.

Резултатите, публикувани на официалната интернет страница на компанията, показват, че 63 процента от германците се опасяват, че ФРГ няма да може да се защити в случай на война. "Лошото състояние на Бундесвера е ясно отразено в резултатите от нашето специално проучване“, подчерта ръководителят на изследването Гриша Брауер-Рабинович. Отбелязва се, че спрямо миналогодишно проучване, броят на хората, според които Германия не е готова да се защитава, се е увеличил с 23%. "Рядко наблюдаваме такова голямо увеличение в наши проучвания“, коментира Бауер-Рабинович.

"Не е нищо ново, че на Бундесвера липсват оръжия и материали“, обяснява проф. д-р. Изабел Боруцки. "Но сега войната и доставките на оръжия са вездесъщи в медиите, а следователно и в съзнанието на хората. Това ги плаши“.

Войната в Европа подхранва друг страх: повече от половината от анкетираните (55 процента) се опасяват, че Германия ще бъде въвлечена във война. Това е увеличение от 13 процентни пункта в сравнение с 2022 г. "Очевидно ужасяващата война в Украйна разклаща чувството за сигурност на германците“, казва Брауер-Рабинович. "Страхът, че самата федерална република може да стане страна във война, никога не е бил по-голям през последния век, отколкото сега“.

Имаше само една по-висока стойност през трите десетилетия на изследването, което се провежда ежегодно: през 1999 г., по време на войната в Косово, когато около 60 процента от респондентите са признали, че се плашат от развитието на конфликта. "Войната срещу Украйна – също като войната в Косово – се води точно пред вратата ни. Той се приближава все повече и повече като непосредствена заплаха“, обяснява Боруцки. Политологът може добре да разбере страховете на населението от война. "Една криза следва друга в продължение на няколко години. Всички ние живеем в изключителна ситуация, която продължава да ескалира“.

На Изток има по-голям страх

Поразителен резултат: Докато две трети от източногерманците (66%) се страхуват от война с германско участие, на запад в страната те са 53%. Професор Боруцки приписва това на различните истории: "В ГДР военният опит от Втората световна война се третира по различен начин, отколкото във ФРГ. Колективната памет на окупационните сили е различна и това оказва влияние върху страха от война“. Близостта до Украйна също играе роля, обяснява експертът.

В дългосрочното проучване жените обикновено са по-тревожни от мъжете. Това важи и за проучването за страховете от война. Сред жените за такива опасения съобщават 63% от респондентите, при мъжете са 48%.

"Нашето проучване показва, че страхът от война засяга младите хора точно толкова, колкото и старите“, обобщава ръководителят на изследването Брауер-Рабинович.