Повече от половината привърженици на Републиканската партия са готови да подкрепят бившия държавен глава Доналд Тръмп като кандидат за президент на САЩ на изборите през 2024 г. Това показват публикуваните в сряда резултати от социологическо проучване на канала Fox News.

Според него Тръмп има подкрепата на 54% от републиканците, докато най-силният му съперник, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, на 24%. Така Тръмп изпреварва ДеСантис с повече от 30 процентни пункта, докато при февруарското проучване разликата между кандидатите беше 15 процентни пункта.Тогава 43% от анкетираните се изказаха в подкрепа на Тръмп, а 28% за ДеСантис. Ръстът на подкрепата за бившия президент се свързва с текущо съдебно производство срещу него и слухове за евентуален арест.

Други възможни кандидати от Републиканската партия са много по-малко популярни. Бившият вицепрезидент Майк Пенс има симпатиите на 6% от републиканците, бившият член на Камарата на представителите от Уайоминг Лиз Чейни и бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли - по 3%, а губернаторът на Тексас Грег Абът - 2%.

Междувременно 52% от поддръжниците на Демократическата партия не биха искали да видят действащия президент на Съединените щати Джо Байдън като номиниран от партията през 2024 г., показват данните от проучването. 44% от анкетираните са готови да подкрепят настоящия американски държавен глава.