В три региона на Руската федерация се провеждат командно-щабни учения на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН), в които са задействани мобилни наземни ракетни комплекси "Ярс", предава ТАСС, като се позовава на съобщение от Министерството на отбраната в Москва.

"Общо в ученията участват над 3000 военнослужещи и около 300 единици техника. Комисията на командването на РВСН ще провери съгласуваността на действията на военнослужещите при изпълнение на задачите", отбелязват от ведомството.

Маневрите ще се проведат в съответствие с плана за подготовка на руските сили за текущата година. По-специално се предвижда отработване на маневрени действия на територията на три района. "Стратегическите ракетчици ще изпълнят и комплекс от мерки за маскировка и противодействие на съвременните средства за въздушно разузнаване във взаимодействие с формирования и части от Централния военен окръг и Въздушнокосмическите сили“, обясниха от ведомството, като подчертаха, че по време на ученията ще бъде отделено специално внимание на използването на БпЛА с различни модификации.

От руското министерство на отбраната обясниха, че командно-щабното учение с Новосибирското ракетно формирование ще определи общото ниво на бойната подготовка на дивизията, а също така ще помогне за оценка на възможностите на съвременното въоръжение и специална техника.

PC-24 "Ярс" е руска стратегическа ракетна система с междуконтинентална балистична ракета. Разработено от Московския институт по топлотехника под ръководството на академика на Руската академия на науките Юрий Соломонов, "Ярс“ е модификация на ракетния комплекс "Топол-М".