Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант съобщи за наличието на "значителни индикации“, че повече от 30 служители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) са участвали в атаката срещу еврейската държава от 7 октомври миналата година. Освен това, според израелското разузнаване, около 1500 служители на UNRWA (или почти 12% от персонала) си сътрудничат по един или друг начин с бойците на групировката ХАМАС.

Видеозапис, заснет на 7 октомври в кибуца Беери, показва как двама мъже се придвижват с джип и спират превозното средство. След това отиват при труп, който лежи на улицата сред разпиляни вещи. Мъжете първо претърсват мъртвия, след което вдигат тялото и го хвърлят в багажника на джипа.

Според израелските медии един от тези мъже е Фейсал Али Мусалем Ал Наами. Той работи за UNRWA в Газа, пише американският вестник The Washington Post.

В същото време служители на UNRWA изглежда си затварят очите за използването от ХАМАС на сградите на организацията за техни собствени цели. Бойците са изградили център за данни директно под централата на UNRWA и са черпили електричество оттам, за да може той да функционира.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обеща да отговори на обвиненията и да предостави изчерпателна информация. Сътрудничеството с няколко служители на UNRWA вече е прекратено. Въпреки това Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призовава плащанията към агенцията да бъдат възобновени.

"Колкото по-скоро се вземат решения за продължаване или подновяване на финансирането, толкова по-добре за живота на милиони хора“, заяви той в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Няколко западни държави спряха да плащат на UNRWA, след като се появиха съобщения за сътрудничество с ХАМАС, включително САЩ и Германия – най-големите донори на агенцията.