Ръководителите на повече от 30 новинарски организации по света се подписаха  под писмо до руския посланик в САЩ Анатолий Антонов, в което настояват за освобождаването на арестувания репортер на американското издание The Wall Street Journal Евън Гершкович, съобщава телевизионният канал CNN.

"Гершкович е журналист, а не шпионин и трябва да бъде освободен незабавно и без условия“, се казва в писмото, подготвено от Комитета за защита на журналистите. 

Писмото е подписано от представители на Associated Press, The New York Times, The Washington Post, BBC, TIME, Euronews, Bloomberg News, Sky News, The New Yorker и The Economist и много други.

"Неоправданият и несправедлив арест на Гершкович е значителна ескалация в действията на вашето правителство срещу пресата“, се казва в писмото. 

"Русия изпраща посланието, че журналистиката във вашите граници е криминализирана и че чуждестранните кореспонденти, които искат да предават репортажи от Русия, не се ползват от предимствата на върховенството на закона“.

Представител на Комитета за защита на журналистите заяви пред CNN, че групата не е получила отговор.

Гершкович бе арестуван в Русия по подозрение в шпионаж, според руските власти, за първи път американски журналист е бил задържан по обвинения от Москва в шпионаж след Студената война.

В изявление от четвъртък The Wall Street Journal заяви, че "категорично отрича обвиненията на Федерална служба за сигурност на Руската федерация и "настоява за незабавното освобождаване на нашия доверен и предан репортер“.

Алмар Латур, главен изпълнителен директор на Dow Jones, компанията която издава The Wall Street Journal, осъди руския арест на Гершкович в съобщение до служителите, като заяви, че компанията работи "денонощно“, за да осигури освобождаването му.

"Това е невероятно обезпокоително развитие“, подчерта Латур в бележка до персонала, получена от американската медия.