Над 30 души са пострадали, докато са се опитвали да напуснат домовете си по време на земетресението с магнитуд от 4,9 по скалата на Рихтер, което удари западната турска провинция Измир в 03:29 часа местно време (съвпада с българското време), съобщава вестник Daily Sabah.

Трусът предизвика паника сред жителите и събори минаре на джамия, обявиха представители на местните власти. Органът за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) поясни, че земетресението с магнитуд от 4,9 по Рихтер е било с център в квартал Бука в Измир. След първия трус са последвали няколко вторични, усетени в околните райони.

Кметът на Измир Тунч Сойер обяви, че няма постъпили сигнали за сериозни щети, освен събореното минаре. "Освен паниката, страха, тревогата, причинени на нашите жители, не сме получили никакви негативни доклади“,увери Сойер пред телевизия HaberTurk.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отлетя за Измир, за да инспектира работата на компетентните органи след земетресението. Сойлу сподели пред репортери, че 31 души са потърсили болнична помощ поради паника, на трима е оказана медицинска помощ за лечение, а един човек е настанен в интензивно отделение. По-рано министърът написа в "Туитър“, че някои от хората са били ранени, скачайки от прозорците на домовете си по време на земетресението. Около 20 сгради са получили пукнатини след земетресението. Екипи от Министерството на околната среда, градското планиране и изменението на климата работят, за да инспектират точните щети от трусовете.

Сойлу подчерта, че "сградният фонд на Измир се нуждае от незабавна промяна“, като посочи, че старите здания са по-податливи на щети от земетресения. "В противен случай може да имаме по-трудна ситуация. Земетресение с по-висок магнитуд може да има тревожни последици“, каза той.

Професор Орхан Татар, ръководител на Дирекцията за земетресения и намаляване на риска, който придружаваше Сойлу, предупреди за опасност от силни вторични трусове и и призова обществеността да бъде предпазлива. AFAD съобщи по-рано, че в района са регистрирани 13 вторични труса, най-силният от които с магнитуд от 2,4.

Последното земетресение се случва дни, след като Измир почете паметта на жертвите на земетресението с магнитуд 6,6 по Рихтер, което отне живота на 117 души на 30 октомври 2020 г. Около 18 000 загинаха при мощни земетресения, които удариха същия район в Турция през 1999 г.