В Германия 32 депутати от окръг Укермарк в провинция Бранденбург публикуваха отворено писмо с искане федералното правителство в Берлин да спре доставките на оръжия за Украйна, съобщава изданието Der Spiegel.

В текста политиците призовават германския канцлер Олаф Шолц и председателя на Бундестага Барбел Бас да "поемат отговорност за мирно уреждане вместо за по-нататъшни доставки на оръжие“.

Те са загрижени за по-нататъшната ескалация на войната и смятат, че Германия трябва "да направи всичко възможно, за да инициира дипломатически решения за прекратяване на войната и за насърчаване на мирното съжителство между народите“.

В писмото политиците осъждат "най-категорично“ руското нападение срещу Украйна, но в текста не се споменава нищо друго в това отношение. Освен това няма нито едно споменаване на руския президент Владимир Путин или "руските военни престъпления в Буча или Мариупол“.

Писмото е подписано от 32 души. Сред тях няма нито един представител на "Зелени“, но има подписани от редиците на Християндемократическия съюз (ХДС), Германската социалдемократическа партия (ГСДП), "Левица“, "Алтернатива за Германия“. Лидерът на фракцията на ХДС Ян Редман подчерта, че няма ограничения за това кой ще подпише писмото.

Управляващата ГСДП се дистанцира от писмото. От ръководството й заявиха, че не могат да подкрепят "едностранно изявление, което не посочва името на агресора и не споменава необходимостта от правилна защита на Украйна“. Въпреки това двама представители на ГСДП също са подписали отвореното писмо.

В отговор на запитване от Der Spiegel областният съветник Волфганг Зайфрид увери, че няма да оттегли подписа си. В същото време лидерът на парламентарната фракция на "Зелени“ Бенджамин Рашке призова останалите партии да се дистанцират от текста.

"Не се подписват писма с десни екстремисти“, отбеляза той.