Над 200 бивши високопоставени представители на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), част от управляващата в Берлин светофарна коалиция, и представители на синдикатите в страната се обърнаха към канлцера на ФРГ Олаф Шолц с молба да се застъпи за започването на преговори за прекратяване на военните действия в Украйна. В отворения призив, публикуван от вестник Frankfurter Rundschau, авторите – сред които синът на бившия канцлер Вили Бранд и бившият председател на Конфедерацията на германските профсъюзи (DGB) Райнер Хофман, отбелязват, че "мирът може да бъде сключен само въз основа на международното право и само съвместно с Русия".

"Опасността от ескалация на военните действия нараства всеки ден. Сянката на ядрена война е надвиснала над Европа. Но светът не трябва да се плъзга към нова голяма война“, се казва в призива към Шолц.

"Призоваваме германския канцлер, заедно с Франция, да включат Бразилия, Китай, Индия и Индонезия в посредничество, за да се постигне примирие възможно най-скоро. Това би било необходима стъпка към спиране на убийствата и проучване на възможностите за мир. Само тогава може да бъде предложен път към общата сигурност в Европа", се казва в текста.

Според вестника сред подписалите текста са също бившият еврокомисар по въпросите на бизнеса и индустрията Гюнтер Ферхойген, бившият председател на Бундестага Волфганг Тирзе и редица бивши високопоставени синдикалисти.

"Политиката на мир и разведряване, на която дължим единството на Германия и преодоляването на европейското разделение, не е остаряла. Работили сме за тези цели в миналото и продължаваме да го правим днес", пишат авторите на призива. "Мирът може да бъде сключен само въз основа на международното право и само с Русия“, гласи заключението им.