Повече от 200 000 руснаци са влезли в Казахстан от 21 септември насам, като 147 000 от тях впоследствие са напуснали страната. Това поясни министърът на вътрешните работи Марат Ахмеджанов, предава РИА Новости.

"Над 200 000 руски граждани са влезли в Казахстан, а към днешна дата 147 000 са напуснали страната“, каза Ахмеджанов пред репортери преди началото на правителствено заседание.

Министърът уточни, че в разглеждания период седем руснаци са били депортирани от Казахстан. "Трима граждани, преминали незаконно (границата – бел. ред.), и четирима граждани, извършили дребно хулиганство в Уралск“, каза Ахмежанов, отговаряйки на съответен въпрос на РИА Новости.

На 25 септември Комитетът за национална сигурност на републиката съобщи за задържането на трима руски граждани, които се опитвали да преминат границата, заобикаляйки контролно-пропускателните пунктове. В Костанайска област (в северната част на Казахстан) бяха задържани нарушители на границата с Руската федерация, които обясниха действията си с "желанието да избегнат частичната мобилизация, извършвана на територията на Русия“.

Съдът в Уралск (административен център на Западноказахстанска област) реши да експулсира от страната руски граждани, задържани за пиянска свада в нощен клуб. Полицейското управление на региона уточни пред РИА Новости, че става въпрос за четирима руснаци, трима от които са пристигнали в републиката от Саратовска област и един от Уфа.

От 21 септември в Русия е обявена частична мобилизация, в рамките на която ще бъдат призовани  общо 300 000 резервисти - малко над 1% от общия мобилизационен ресурс на Руската федерация.