Броят на жертвите на разрушителните земетресения в Турция достигна 12 873 души, съобщава държавната агенция Anadolu Agency, като се позовава на последните данни от Агенцията за управление на извънредни ситуации на югоизточната ни съседка.

Пострадалите при опустошителното бедствие от 6 февруари достига 62 937. 

Междувременно Министерството на здравеопазването на Турция разположи 77 полеви болници в засегнатите от земетресението 10 провинции в страната. Болниците предоставят спешна медицинска помощ, някои от тях извършват операции. Това написа на страницата си в Twitter здравният министър Фахретин Коджа.

"Всички оказват спешна помощ, някои дори извършват хирургични операции. Гражданите, засегнати от земетресението, се лекуват в полевите болници, а след това, ако е необходимо, се изпращат с хеликоптери до медицински заведения“, поясни министърът.

По-рано през седмицата старши служителят на Световната здравна организация (СЗО) за извънредни ситуации в Европа Катрин Смолуд предупреди, че броят на жертвите на трусовете в Турция може да се увеличи осемкратно спрямо данните от първите два дни, когато се съобщаваше за малко над 3 000 загинали.