Броят на загиналите в резултат на серията опустошителни земетресения в Турция достигна до 1014 души, пострадалите са 5385, съобщава вестник Daily Sabah, като се позовава на Министерството на здравеопазването на югоизточната ни съседка.

По последни данни на местните власти в резултат на трусовете са рухнали 2824 сгради. Операциите по издирването на оцелели под развалините продължава.

Турция бе разлюляна от няколко силни земетресения, като първото – с магнитуд от 7,7 по скалата на Рихтер, бе в ранните сутрешни часове на деня. Впоследствия бяха регистрирани още няколко труса, включително с магнитуд от 7,5 по скалата на Рихтер, последвано от няколко по-слаби земетресения от 5,5 и 5,8 по Рихтер, показа справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Сеизмолозите съобщават за нови два труса – с магнитуд от 5,5 и 6,0 по Рихтер, съответно в Западна и Централна Турция. Те са регистрирани в първите минути след 15:00 часа местно време (14:00 часа българско време).

Жертви има и в Сирия, където съобщават за 403 загинали и близо 1300 ранени.