Националното събрание на Франция прие с огромно мнозинство законопроект, който предвижда включването на правото на аборт в Конституцията на страната, съобщава националният ежедневник Le Figaro.

337 депутати гласуваха в подкрепа на "гарантиране на правото на доброволно прекъсване на бременността", а 32 депутати изразиха несъгласие с инициативата. Резултатите от вота бяха посрещнати с аплодисменти от представители на президентския блок и левите.

"Направена е голяма крачка, но тя е само първата“, коментира председателят на комисията по законодателство на Националното събрание Саша Улие. Припомня се обаче, че за да бъде включен в конституцията на страната, законопроектът трябва да бъде подкрепен в Сената.Но текстът има малък шанс да получи одобрението на сенаторите. Последните вече се изказаха по въпроса на 19 октомври, като отхвърлиха със 172 "против" срещу 139 гласа "за" подобен текст, представен от еколога Мелани Фогел.

Включването на разпоредба в конституцията, гарантираща правото на аборт, беше обсъдено във Франция през юни, след като Върховният съд на САЩ отмени федералните гаранции за правото на аборт. В тази връзка държавният глава на Франция Еманюел Макрон заяви, че абортът е "основно право на всички жени и това право трябва да бъде защитено“.