В рамките на три години покупателната способност на гривната ще намалее най-малко на половина. Това заяви ръководителят на Националната банка на Украйна Кирил Шевченко в статия за LB.ua.

"Трябва ясно да си даваме сметка, че дори сегашните 22,2% потребителска инфлация за годината е значително намаление, с почти една четвърт, на реално съществуващите доходи на гражданите“, подчерта ръководителят на НБУ.

Според макроикономическия сценарий на НБУ през 2022 г. инфлацията ще надхвърли 30%, през следващата година ще намалее до 20% и едва през 2024 г. ще намалее до едноцифрено число.

"Тоест за тези три години покупателната способност на гривната ще намалее почти наполовина“, отбелязва ръководителят на НБУ.

Шевченко добави, че дори такъв сценарий ще изисква много усилия, тъй като въздействието на войната върху икономиката може да е много по-лошо.

Освен това е необходимо да се намалят емисиите на гривни, както и да се предприемат мерки за намаляване на бюджетния дефицит, "колкото и непопулярни да изглеждат“.

"Войната не може да бъде извинение за бездействие, точно обратното – Extremis malis extrema remedia [трудните времена изискват трудни решения]. Сега повече от всякога е важно правителството да поеме политическа отговорност и да намери начини да намали бюджетния дефицит и да сведе до минимум емисионно финансиране на дефицита“, обясни ръководителят на НБУ.

В противен случай той прогнозира, че Украйна ще изпадне в постоянна криза с инфлационно-девалвационна спирала.

Както беше съобщено по-рано, цените на редица продукти са се увеличили значително в Украйна.

В понеделник Върховната Рада на Украйна прие законопроект за увеличаване на военния бюджет за сметка на "вътрешни заеми“, включително печатане на пари.

Превод и редакция: Иван Христов