Очертаващият се възход на крайната десница в Гърция привлича интереса на чуждестранните наблюдатели, които следят страната, главно поради подхода на националистите към основните геополитически събития, пише Kathimerini.

Напоследък, по разбираеми причини, вниманието беше насочено към основната лява опозиция СИРИЗА, с избора на новия й лидер, вътрешните сътресения и напускането на висшите служители на партията.

Намаляващата популярност на партията в проучванията на общественото мнение, съчетана с възхода на лявоцентристката ПАСОК, изведе на преден план възможността за промяна на статуквото и, в дългосрочен план, началото на процес на сътрудничество между прогресивните партии, които потенциално биха могли да доведат до предложение за коалиционно правителство.

Четири месеца преди изборите за Европейски парламент обаче картината е различна. ПАСОК загуби инерцията и оптимистичната перспектива, която показваше след националните избори. Изглежда не може да се възползва от развитията в СИРИЗА. Освен това, ако на европейските избори партията получи процент по-нисък от повишените очаквания, създадени от нейното ръководство, на които мнозина се надяваха, самата тя ще навлезе във фаза на затвореност и съмнения.

Дори ако управляващите консерватори излязат от сблъсъка през юни отслабени, ако лявоцентристите останат разделени на поне три партии, статутът на "Нова Демокрация“ като единствената политическа сила, способна да управлява страната, няма да бъде поставен под въпрос. Всъщност фрагментацията в левия център може да се влоши, тъй като освен СИРИЗА, ПАСОК и Новата левица, новата партия на бившия министър Андреас Ловердос (Демократи) също ще претендира за малък дял от гласовете.

Така вниманието започва да се насочва към възможен удар върху популярността на "Неа Демократия“ от десния й фланг. Ако нарастващата привлекателност на националистическата гръцка партия "Гръцко решение“, регистрирана в проучванията на общественото мнение, продължи – тя може дори да се окаже на трето място – това ще навреди на абсолютното господство на консерваторите, като същевременно потенциално ще затрудни продължаването на прилагането на действия във външната политика, които не са широко приети сред гръцкото общество.

Засега плаващите пясъци в център-ляво означават, че "Нова Демокрация“ не се чувства застрашена. В същото време обаче същото чувство за доминация улеснява недоволните избиратели с ходове като подхода на премиера към въпроса за еднополовите бракове, да избират други партии, особено тази на Кириакос Велопулос.

Европейските избори не произвеждат правителства. Ако обаче "Нова Демокрация“, поради безразличието на гласоподавателите, падне от 41%, които получи година по-рано, до малко над 30%, а "Гръцко решение“ скочи от 5% на 10% или повече, ще възникне въпросът дали и до каква степен подобно пренареждане на силата на партиите ще повлияе на поведението на редица законодатели, особено тези от Северна Гърция, по въпроси като гръцката военна помощ за Украйна или реалистични усилия за подобряване на отношенията с Турция, тъй като те ще бъдат изправени пред раздразнението и възможното отхвърляне от техните консервативни избиратели на следващите национални избори.