Руският президент Владимир Путин вече "стратегически е загубил“ войната в Украйна, твърди Началникът на щаба на отбраната на Великобритания сър Тони Радакин, цитиран от американското списание Newsweek.

Както припомня изданието, Кремъл е започнал инвазията в края на февруари с обявеното намерение да "освободи“ рускоезичното население от "нацистките“ лидери на източноевропейската страна. Военните на Путин обаче са били посрещнати с изненадващо силна защита от Украйна и с наближаването на четвъртия месец от началото на инвазията, руският напредък е спрял.

Newsweek отбелязва, че боевете до голяма степен са съсредоточени само в най-източната част на Украйна, като експерти твърдят, че Русия не е успяла да постигне никакви съществени цели през първите месеци на войната. През последните седмици обаче Москва отбеляза известни успехи в конфликта, тъй като съсредоточава усилията си върху източния регион Донбас, като по същество има за цел да създаде връзка между Русия и Крим, който беше анексиран от Москва през 2014 г.

В интервю за PA Media Радакин заяви, че въпреки че Русия може да има някакви "тактически успехи“ през следващите седмици, военните напредват твърде бавно, за да превземат в крайна сметка Украйна.

"Това е ужасна грешка на Русия. Русия никога няма да поеме контрола над Украйна“, категоричен е той.

Военният посочва, че уязвимостта на Русия произтича от изчерпването на живата сила и високотехнологичните ракети на армията й и факта, че инвазията е укрепила НАТО, след като Финландия и Швеция подадоха заявления за присъединяване.

"Президентът Путин използва около 25 процента от мощта на армията си, за да спечели малка територия и 50 000 души или загинали, или ранени. Русия се проваля“, уверява Радакин.

Неговите забележки идват в момент, когато Русия изглежда ще извоюва победа в град Северодонецк, който е от решаващо значение за руската операция и е дом на голямо население от рускоговорящи. Победата обаче е с висока цена руските военни, смятат експерти.

"Руските военни стават все по-слаби с всеки изминал ден, с малки изгледи за цялостно попълване (на загубите) или значимо подсилване“, заяви висш служител на Агенцията за отбрана на разузнаването пред Newsweek миналата седмица.

Коментарите на Радакин отразяват други оценки на британското разузнаване, което предупреждава, че постигнатите от Русия успехи, са дошли на "значителна цена“ за нейните военни, които ще трябва да поемат "огромни инвестиции в човешка сила и оборудване“, за да имат дългосрочни победи.

Междувременно Кремъл разглежда неотдавнашните военни победи като сигнал, че неговите военни постигат напредък в инвазията си, като се аргументира, че те "продължават да унищожават позициите“ на украинските защитници в т.нар. "Луганската народна република“ (ЛНР). Украинският президент Владимир Зеленски също призна, че неговите военни са претърпели тактически загуби, призовавайки западните съюзници да увеличат доставките на противоракетни системи.

Превод и редакция: Иван Христов