Началникът на гарата Лариса, който бе арестуван в сряда във връзка с влаковата катастрофа, ще се яви пред прокурор. Очаква се срещу 59-годишния мъж да бъдат повдигнати обвинения за  непредумишлено убийство по небрежност за трагичния влаков инцидент близо до Темпи, Северна Гърция, в резултат на който загинаха 43 души, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка – ANA-MPA.

Заповедта за задържане на началник гарата е подписана от прокурора, който ръководи разследването и следи разпита на свидетелите.

Очаква се срещу арестувания да бъдат повдигнати и обвинения за телесна повреда по непредпазливост (чл. 314 от НК) и опасни намеса в движението на транспортни средства (чл. 291 от НК).

Двама други служители на гарата в Лариса също са дали показания по разследването – но не под клетва, отбелязва медията.

По-рано началникът на гарата в Лариса се призна за виновен, като заяви, че погрешка е насочил една от композицията по грешен коловоз, съобщи гръцкият телевизионен канал ERT-1.

"Направих грешка и изпратих пътническия влак по същия коловоз като товарния влак от Катерини“, е признал началникът на гарата, според полицейски източници.

Преди това, според съобщения в местните медии, началникът на гарата е отрекъл вината си, като е уверил, че е натиснал бутона на автоматизирана система, която изпраща насрещните влакове на различни коловози, но тя не е сработила. Редица служители на гарата са подчертали, че началникът е виновен, защото лично не е проверил дали влакът се движи по правилния коловоз.