Началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал Милан Мойсилович направи посещение в САЩ по покана на командващия Националната гвардия на Охайо генерал-майор Джон Харис, предава белградската медия B92.

В рамките на визитата Мойсилович проведе срещи с високопоставени служители на Националната гвардия на Охайо, гражданските власти на щата и на Министерството на отбраната на САЩ.

Официалната част от визитата започна на 2 февруари в щаба на командването на Националната гвардия на Охайо в Кълъмбъс, където генерал Мойсилович, Харис и командващият унгарската армия генерал-лейтенант Ромулус Русин-Сандий обсъдиха дейностите по Програмата за партньорство на щата Охайо със Сърбия и Унгария.

Обсъдена е текущата ситуация със сигурността в света и региона, сътрудничеството между сръбските въоръжени сили и Националната гвардия на Охайо и възможностите за по-нататъшното му подобряване.

Генералите изразиха задоволството си от досегашното сътрудничество в рамките на Програмата за държавно партньорство и се договориха да продължат изпълнението на съвместни дейности в областта на обучението, развитието на подофицерския състав и киберотбраната.

Генерал Мойсилович припомни, че миналата година, наред със 140 години от установяването на дипломатически отношения между Сърбия и САЩ, са се навършили 15 години успешно сътрудничество с Националната гвардия на Охайо.

По думите му сръбската армия е ангажирана с по-нататъшното развитие на това сътрудничество. Мойсилович изрази увереност, че през следващия период ще бъдат изградени нови мостове, които да свързват не само членовете на сръбската армия и Националната гвардия на Охайо, но и двете нации.

По време на престоя си в САЩ началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили участва в Съвместната конференция за висше ръководство, организирана от Националната гвардия на Охайо, където говори за предизвикателствата пред сръбските въоръжени сили, тяхната трансформация, модернизация и управление на човешките ресурси.

САЩ са готови да вземат пряко участие в оборудването на сръбската армия и очакват възможно най-скорошно провеждане на съвместни военни учения. Това обяви американският посланик в западната ни съседка Кристофър Хил в рамките на среща с министъра на отбраната Милош Вучевич миналата седмица.