Намаляването на числеността на британската армия на фона на продължаващия конфликт в Украйна е грешно решение, което трябва да бъде преразгледано. Това подчерта началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Обединеното кралство генерал Патрик Сандърс, цитира думите му британският вестник The Times.

"Не можем да реагираме, сякаш нищо не се е променило. Украинските жертви вече надвишават британската пехота. Ако искате да бъдете водеща нация в НАТО и световна сила, не можете да успеете, освен ако не се постигне баланс. Струва ми се, че би било грешно решение да се намали армията при тези обстоятелства. Мисля, че трябва да отменим това съкращаване", призова Сандърс.

Генералът разкритикува и нивото на оборудване на британската армия и орязването на бюджета й. По думите му в много случаи войниците са принудени да разчитат на въоръжение и техника от 80-те и 90-те години на миналия век.

"В ситуацията около Украйна виждаме пропуски в нашия арсенал. Липсва ни оръжия за поразяване, на такива за унищожаване на цели на големи разстояния и за водене на масирана стрелба. Не сме много силни в областта на радиоелектронната война, за разлика от руснаците. Нямаме достатъчно безпилотни апарати, изоставаме в противовъздушната отбрана, а нашите [оръжейни] запаси са малки", каза Сандърс, добавяйки, че Обединеното кралство ще трябва да "влезе във война" в случай на предполагаемо възможно руско нападение срещу член на НАТО.

През март миналата година британското правителство обяви планове за намаляване на числеността на армията от сегашните 76,5 хиляди души на 72,5 хиляди до 2025 г. Както тогава призна министърът на отбраната на Кралството Бен Уолъс, действителният брой на сухопътните сили на страната от средата на миналото десетилетие не е достигнал официално установеното ниво от 82 хиляди души, от които над четвърт са резервисти. Заедно с флота, морската пехота и военновъздушните сили, числеността на британските въоръжени сили е около 135 хиляди души.

Както се посочва в правителствената програма за развитие на въоръжените сили, при реформирането им акцентът ще бъде поставен не върху количеството, а върху качеството, дълбоката интеграция на всички видове въоръжени сили, тяхното превъоръжаване и въвеждането на съвременни технологии, включително дронове. В същото време правителството на министър-председателя Риши Сунак възнамерява да представи актуализиран Цялостен преглед на сигурността, отбраната и външната политика на Обединеното кралство през 2023 г. в контекста на сериозните геополитически промени в света. Той може да преразгледа редица предварително обявени стъпки, включително намаляване на размера на въоръжените сили.