Началниците на генералните щабове на САЩ и Русия са провели първия си телефонен разговор от месец май в понеделник, съобщава Reuters, като се позовава на неназовани източници.

Официалният представител не предостави веднага допълнителни подробности за разговора между Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, и началника на Генералния щаб на руската армия Валери Герасимов.

Валери Герасимов и началникът на щаба на отбраната на Великобритания Тони Радакин разговаряха по телефона в понеделник, за да обсъдят това, което Москва нарече възможността Украйна да използва "мръсна бомба", съобщи руското министерство на отбраната.

То не даде повече подробности за обаждането, което последва поредица от разговори в неделя, в които руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на западните министри на отбраната, че Москва смята, че Украйна се готви да взриви такова устройство.

Мръсна бомба би използвала конвенционални експлозиви, натъпкани с радиоактивен материал, за да разпространи замърсяване в широка област.

Външните министри на Франция, Великобритания и Съединените щати заявиха, че всички те отхвърлят "очевидно неверните твърдения на Русия". Украйна каза, че руското обвинение е знак, че Москва сама планира подобна атака и ще обвини Киев.