В ранните часове на деня жителите на град Херсон са получили предупреждение за възможен обстрел от украинска страна, поради което руската администрация е препоръчала евакуирането им, заяви за РИА Новости заместник-началникът на областната администрация Кирил Стремоусов.

"Уважаеми жители! ВСУ ще обстрелват жилищни райони. От 7:00 ч. автобуси от Рехпорт до Левия бряг. За контакт: 88003019999", се казва в съобщението, цитирано от агенцията.

По-рано изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че е взето решение за организирано преместване на цивилното население от общините Берислав, Белозерски, Снигиревски и Александровски на левия бряг на река Днепър. Според него украинската страна струпва сили за мащабно настъпление.

"Херсон не е изключение - той също като Донецк може да попадне под обстрел. А в Херсон има концентрация на голям брой хора. Ние ще отбиваме всякакви контраатаки. Необходимо е само цивилните да не пречат на военните маневри", заяви Стремоусов.

Според него решението за организиране на прехвърлянето на населението от региона на левия бряг на Днепър е взето с оглед сигурността и за избягването на цивилни жертви.

В по-късна публикация агенцията съобщи, че се планира 50-60 хиляди жители на Херсонска област да бъдат транспортирани до левия бряг на Днепър. Операцията ще отнеме около седмица, поясни изпълняващият длъжността губернатор на региона Владимир Салдо.