Американски системи за противовъздушна отбрана Patriot вече са разположени на територията на Украйна. Това обяви министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак в интервю за La Razon.

"Благодарение на усилията на Полша, по-специално, батареи Patriot и първите танкове Leopard вече са Украйна“, увери министърът.

В същото време Блашчак отбеляза, че Полша е не само основната точка за прехвърляне на помощта за Украйна, но и един от най-големите донори на Киев.

По думите му от началото на войната Полша е прехвърлила на Украйна оръжие за повече от 2,2 милиарда евро. В същото време в сумата не са включени разходите, които страната поема за обучението на украинските военни, и последният пакет от "бронирани машини“, който включва и танкове Leopard 2A4.

Освен това Блашчак говори за прехвърлянето на авиация в Украйна. Според него подобни решения трябва да се вземат на по-широко съюзническо ниво.

През февруари украинските военни започнаха обучение за работа с Patriot в Германия. Месец по-рано бе стартирано такова обучение и в САЩ.