"На срещата във Вилнюс страните-членки на НАТО ще предоставят на Украйна формулата за присъединяване към Северноатлантическия алианс". Това е заявил заместник-министърът на отбраната Володимир Гаврилов, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на Telegram канала на министерството.

Както отбелязва Гаврилов, страните-членки на НАТО "ще се договорят за определена процедура за нашето влизане, която ще бъде фиксирана".

По думите на заместник-министъра на отбраната, въпреки консенсусния механизъм за вземане на решения и правото на вето, той се съмнява, че "ще има големи проблеми" с вземането на решения по отношение на Украйна.

"Има всички признаци, че Украйна ще получи това, което иска в определен формат... Още сега, на срещата на върха във Вилнюс, Украйна трябва ясно да разбере, че след войната, да речем в рамките на година-две, след извършване на определени процедури, ще бъдем членове на НАТО, е обяснил Гаврилов.

Среща на върха във Вилнюс

Срещата на върха във Вилнюс е насрочена за 11-12 юли. Според министъра на външните работи Дмитро Кулеба Украйна се надява да получи ясен "график за приемане" в Алианса.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че Украйна е готова да се присъедини към НАТО и очаква готовността на Северноатлантическия алианс да го приеме. В същото време страните членки на Алианса имат различни виждания за членството на Украйна, особено на фона на войната с Русия. Германия например твърди, че "политиката на отворените врати“ остава актуална, но Берлин не е готов да говори днес за членство на Украйна.

Медията припомня, че както отбеляза постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит, Алиансът едва ли ще покани Украйна да се присъедини към НАТО по време на войната. В същото време страните-членки на Северноатлантическия пакт търсят възможност да демонстрират своята дългосрочна подкрепа за страната.