В четвъртък вечерта на международното летище в Атина е била обявена тревога, след като американските разузнавателни агенции са предупредили, че заподозрян в тероризъм се е качил на борда на самолет на авикомомпания Emirates в гръцката столица, съобщава медиите в южната ни съседка.

Твърди се, че заподозреният е от арабски произход и е бил замесен в терористични дейности. 

Полетът на Emirates за Дубай все още не е бил излетял, но е рулирал в подготовка за излитане, когато пилотът е информирал пътниците,  че ще се върнат на гейта поради "технически проблем". Всички пътници са слезли и са проверени щателно. Полицията не е открила нищо подозрително и полетът е излетял за Дубай в 22:00 часа.

Втори полет на Emirates, полет 209 до в Ню Йорк, е бил излетял по времето, когато гръцките власти са получили сигнала. Софтуерът на летателния радар е показал, че самолетът е направил обратен завой, точно след като е преминал над италианския остров Сардиния. Медийните съобщения, че Франция и Италия са отказали исканията самолетът да кацне на тяхна земя, не са потвърдени.

Гръцката държавна телевизия ERT, която съобщи за първи път около 21:30 часа, че самолетът е обърнал курса, предаде, че "това е нормално, когато кодът Renegade е активиран“. Той означава сигнал за помощ, активиран в случай на отвличане. Не е потвърдено, че наистина е подаден такъв сигнал.

Kathimerini разкрива, че Гръцката служба за гражданска авиация е наредила самолетът да се върне в Атина, за да бъдат проверени пътниците и багажът. Той е кацнал на летището малко преди 22:00 часа, придружен от два изтребителя F-16, както предвиждат протоколите за сигурност. Съобщава се, че самолетът е кацнал в района на летището, където пристигат товарните полети. Към момента на публикуването на статията проверката все още е продължавала.

Полицията и гръцките въоръжени сили са натоварени с разследването.